Hlavní obsah

Astronauti úspěšně nainstalovali druhý nový solární panel na ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký astronaut z NASA Shane Kimbrough a jeho francouzský kolega z ESA Thomas Pesquet při páteční pracovní směně vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nainstalovali druhý z nových solárních panelů. Ty mají zlepšit zásobování orbitálního komplexu energií.

Foto: NASA

Nové solární panely na ISS.

Článek

Pro Kimbrougha a Pesqueta šlo v pátek 25. června již o třetí práci v otevřeném kosmu během deseti dní.

Ve středu 16. června a v neděli 20. června instalovali první ze dvou solárních panelů (fotovoltaické panely iROSA), které na ISS dopravila začátkem června nákladní loď Dragon společnosti SpaceX.

Astronauti nainstalovali první z nových solárních panelů na ISS. Půjdou „ven“ ještě jednou

Věda a školy

Dva výstupy pro práci s prvním panelem potřebovali kvůli problémům, mj. s Kimbroughovým skafandrem, jež si 16. června vyžádaly předčasný návrat astronautů do vnitřních prostor stanice na oběžné dráze.

Připevnit, rozvinout, zapojit

Při poslední pracovní směně dvojice stihla více než 18 metrů dlouhý solární panel připevnit, rozvinout i zapojit. Vše se událo bez jakýchkoli potíží a astronauti se mohli po zhruba šest a půl hodiny trvajícím pobytu venku vrátit do stanice s pocitem dobře odvedené práce.

Nových panelů, které jsou menší, avšak výkonnější než ty stávající, bude celkem šest. Zbývající čtyři na ISS po dvojicích dopraví při dalších letech v příštím roce opět nákladní lodě Dragon.

Práci astronautů u ISS krátce přerušila porucha na jednom z obleků

Věda a školy

První dva již připojené nové panely nyní nahradí nejstarší ze solárních panelů, které na ISS slouží už 20 let. Nová šestice by po svém nainstalování měla energii dodávat až do ukončení provozu stanice.

Zlepšení elektrického výkonu je potřebné nejen pro další experimenty, ale i pro ubytování platících pasažérů, kteří se mají na ISS později vypravit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám