Hlavní obsah

Práci astronautů u ISS krátce přerušila porucha na jednom z obleků

Washington

Středeční pracovní vycházku do kosmu dvou astronautů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nakrátko přerušil problém s jedním z obleků. Astronaut americké vesmírné agentury NASA Shane Kimbrough a jeho kolega z Evropské kosmické agentury (ESA) Thomas Pesquet nebyli v ohrožení a vně ISS pokračovali s instalací nových solárních panelů. Dovnitř na stanici se po skončení mise vrátili ve 21:36 SELČ.

Záznam: Astronauti vystupují z ISS do kosmuVideo: NASA

 
Článek

Řídicí středisko Kimbroughovi po třech hodinách ve volném prostoru přikázalo, aby se vrátil zpět do přechodové komory, kde úspěšně restartoval porouchaný displej kontrolního panelu na obleku. Následně se znovu přidal k Pesquetovi.

„Chceme jen být opravdu opatrní,“ konstatovalo řídicí středisko podle agentury AP.

Směna byla jednou ze sérií vnějších pracovních úkonů, při kterých astronauti mají stárnoucí stanici na oběžné dráze Země vybavit menšími, ale výkonnějšími solárními panely.

Zlepšení elektrického výkonu je potřebné pro ubytování platících pasažérů, kteří se mají na ISS zanedlouho vypravit. Jako první se tento podzim očekává návštěva ruského režiséra a herečky, kteří zde natočí film.

První panel nestihli namontovat

Američan Kimbrough a Francouz Pesquet ve středu mimo ISS vyrazili ve 14:11 SELČ, když byla stanice v zákrytu země, a na solární panely tak nesvítily sluneční paprsky. Kovové části obleků měli astronauti zakryté, aby předešli kontaktu s elektrickými částmi panelů. Vně stanice nakonec strávili sedm hodin a 15 minut, uvedl úřad NASA.

Kvůli technickým obtížím s oblekem se jim však první panel nepodařilo plně nainstalovat.

Američan a Francouz instalují u ISS nové solární panely

Věda a školy

Nové 19metrové solární panely pro vylepšení energetického systému na ISS dopravila na začátku června nákladní loď Dragon společnosti SpaceX. Panely budou instalovány vedle předchozích modelů, které nepřetržitě produkují elektřinu posledních 20 let.

Loď Dragon dopravila na ISS olihně a želvušky

Věda a školy

Duo astronautů do volného prostoru opět zavítá znovu tuto neděli 20. června, aby nainstalovali druhý solární panel a dokončili práce na prvním. Další panely dorazí na oběžnou dráhu v následujících měsících.

Foto: NASA TV

Kimbrough a Pesquet při pracovní směně v otevřeném kosmickém prostoru

„Hlavním úkolem je příprava a instalace nových panelů fotovoltaických článků iROSA na příhradovou konstrukci ITS-P6 (křídlo 2B). Manipulátor SSRMS již dopravil iROSA k místu montáže. V průběhu výstupu ho má (z paluby ISS) ovládat americká astronautka Megan McArthurová,“ popsal před začátkem prvního výstupu specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Čínská vesmírná loď Šen-čou 12 se připojila k budované orbitální stanici

Svět

U orbitálního komplexu aktuálně kotví dvě lodi SpaceX. Kromě nákladního Dragonu je tam i pilotovaná loď Crew Dragon Endeavour. Ta na ISS dopravila v dubnu čtyřčlennou posádku: dva zástupce NASA McArthurovou a Kimbrougha, Pesqueta a jejich japonského kolegu Akihika Hošideho.

Vesmírné smetí prorazilo díru do robotické ruky na ISS. Nadále však funguje, hlásí NASA

Věda a školy

Již dříve v červnu proběhla směna dvou členů posádky mimo vnitřní prostory ISS. Šlo o více než sedmihodinový výstup ruských kosmonautů Olega Novického a Pjotra Dubrova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám