Hlavní obsah

Zelenskyj ostře k Radě bezpečnosti OSN: Kde je ta bezpečnost, kterou máte garantovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na úterním zasedání Rady bezpečnosti OSN. Vyzval ke kompletní transformaci této instituce, tak aby žádná ze zemí neměla právo veta. Pokud k tomu nedojde, nemá smysl, aby OSN fungovala.

Videoprojev Zelenského k Radě bezpečnosti OSNVideo: AP

 
Článek

Zelenskyj promluvil poté, co se vrátil z ukrajinského města Buča, kde ruští vojáci povraždili až 300 tamních obyvatel.

„Vyzývám všechny, aby nezapomněli na civilní oběti, na lidi, kteří byli zastřeleni zezadu. Někteří byli naházeni do studní, zabiti ve svých bytech, byli přejeti tanky. Podřezávali jim krky, ženy byly znásilňovány před zraky svých dětí, bylo to jen proto, že neodpověděly tak, jak měly. Je to stejné, jako u teroristů, tady se to děje jednotkami členského státu OSN,“ začal svůj projev ukrajinský prezident.

V Buči zůstalo velké množství nevybuchlé munice, hlásí Ukrajinci

Evropa

Dodal, že ruská agrese způsobí humanitární katastrofu i daleko za hranicemi Ukrajiny, například v Asii a v Africe, kde jsou závislí na dodávkách ukrajinské pšenice.

„Kde je ta bezpečnost, kterou má garantovat Rada bezpečnosti?“ pokračoval Zelenskyj.

Buča není poslední...

Buča podle Zelenského není jediným místem, kde se Rusové dopustili „válečných zločinů“. Svět podle něho teprve uvidí, co okupanti způsobili v dalších městech, jako třeba v Mariupolu.

Merkelová si stojí za rozhodnutím o nepřijetí Ukrajiny do NATO

Evropa

„To, co dělá Rusko na Ukrajině, jsou ty nejhorší válečné zločiny od konce 2. světové války. Ruská armáda ničí ukrajinská města, pálí je, ostřeluje je, způsobuje hladomor, ostřeluje humanitární koridory, dokonce vyhazuje do vzduchu kryty, kde se ukrývají civilisté, tak aby bylo zabito co nejvíce civilistů. Buča je bohužel jenom jeden příklad toho, co okupanti dělají v naší zemi,“ řekl Zelenskyj.

Je čas transformovat systém OSN a svolat globální konferenci, abychom stanovili, jak celý bezpečností systém budeme transformovat, jak budeme uznávat hranice a jaká mezinárodní práva budou platit.
Volodymyr Zelenskyj

V druhé části projevu si Zelenskyj posteskl nad impotencí Rady bezpečnosti OSN, ústředního orgánu instituce, která má ve své Chartě stanoveno zajištění míru ve světě a ve které má Rusko právo veta.

Petříček: Česko je po Ukrajině další na řadě. Mírová mise není role NATO

Válka na Ukrajině

„Jednáme tady se státem, který se chová tak, že to podrývá bezpečností strukturu celého světa, a nerespektuje vůbec nic. Pokud to bude pokračovat, tak nám nezbude nic než naše vlastní síla. Nebudeme se moci spoléhat na mezinárodní právo, na mezinárodní organizace,“ řekl Zelenskyj s tím, že existence OSN v takové situaci nemá smysl.

Z Ukrajiny uprchly už čtyři miliony lidí

Válka na Ukrajině

„Charta OSN musí být obnovena, systém OSN musí být reformován, aby tady nikdo neměl právo veta, aby v Radě bezpečnosti byly zastoupeny všechny regiony,“ vyzval prezident. „Je čas transformovat systém OSN a svolat globální konferenci, abychom stanovili, jak celý bezpečností systém budeme transformovat, jak budeme uznávat hranice a jaká mezinárodní práva budou platit,“ řekl Zelenskyj.

Zelenskyj: Máte tři možnosti

Na konci projevu nastínil ukrajinský prezident tři možnosti.

„Pokud nevíte, jak se rozhodnout, můžete udělat dvě věci: Můžete vyloučit Rusko jako agresora, jako zdroj války, aby Rusko nemohlo blokovat rozhodnutí o své vlastní agresi, a potom můžete udělat vše, co bude ve vašich silách, aby zavládl mír. Anebo můžete změnit tento systém, přetransformovat ho a pracovat ve jménu míru. A pokud neexistuje alternativa, pak další možností je rozpustit OSN,“ řekl Zelenskyj.

„Pokud nemůžete udělat nic, tak kromě toho, že budete mluvit, jak všichni potřebujeme mír, bych vás chtěl požádat, abyste se podívali na toto krátké video,“ uzavřel svůj projev.

Po desítkách vteřin ticha však předsedkyně schůze oznámila, že kvůli technické chybě delegáti žádné video zatím neuvidí.

Anketa

Souhlasíte s ukrajinským prezidentem, že by členové Rady bezpečnosti neměli mít právo veta?
Ano
67,2 %
Ne
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12055 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám