Hlavní obsah

Vláda odmítá zastropování cen benzinu a nafty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda kvůli vysokým cenám ropy nezavede zastropování cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. Zvažuje ale zrušení přimíchávání biosložek do paliv a zrušení silniční daně. Uvedla to ve středu dopoledne Česká televize. Kabinet by měl o konkrétních opatřeních proti zdražování pohonných hmot rozhodnout ještě během dne.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve hře naopak nejsou jiná opatření, jako například zastropování cen. Po tom například volalo sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia.

„Vláda nechystá zastropování cen pohonných hmot ani snížení či zrušení DPH na benzin a naftu. Chystá se jít jinou cestou, která by růst cen zmírnila,“ potvrdila ČT ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09).

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je hlavní otázkou, jak moc chce kabinet ovlivňovat výslednou cenu pohonných hmot, a především do jaké míry je schopen tolerovat výpadek nepřímých daní na příjmové straně státního rozpočtu.

„Je taky nutné poznamenat, že stát momentálně stejně o část výběru nepřímých daní přichází kvůli tomu, že v příhraničních oblastech s Polskem se jezdí tankovat do Polska,“ podotkl pro Novinky Novák, podle kterého žádné ideální řešení za současné situace neexistuje, ať už se vláda rozhodne jakkoliv.

Dopravci: Ihned zastropujte ceny paliva

Ekonomika

Zdražování benzinu a nafty nabírá v posledních dnech na rychlosti. Benzin za posledních 24 hodin zdražil o 1,7 Kč na 45,21 Kč za litr, nafta dokonce o 2,15 Kč na 47,47 Kč za litr. To jsou rekordní mezidenní nárůsty od začátku války na Ukrajině.

„Za poslední měsíc nafta zdražila skoro o 12 Kč/l. Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže. Ty to odmítají. Pohonné hmoty každopádně rychle zdražují k úrovni 50 Kč/l,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám