Hlavní obsah

Vyměňte nás za Medvedčuka, apelují v ruské státní televizi dva zajatí Britové

Dva britští vojáci bojující na straně Ukrajiny, kteří při obraně Mariupolu padli do zajetí, se objevili v ruské státní televizi Rossija 24 s požadavkem na premiéra Spojeného království Borise Johnsona. Chtějí, aby je vyměnil za proruského oligarchu Viktora Medvedčuka, kterého zajali zase Ukrajinci.

Foto: Ruská státní televize Rossija 24

Snímek z ruské státní televize Rossija 24, která odvysílala video s výzvou britských vojáků premiérovi Spojeného království. Ve videu Shaun Pinner žádá o výměnu se zadrženým ukrajinským proruským politikem Medvedčukem.

Článek

Shaun Pinner a Aiden Aslin se na ruském státním kanále Rossija 24 objevili v samostatných videích. V klipech se obracejí přímo na britského premiéra Johnsona, kterého žádají o odsouhlasení jejich výměny s proruským politikem Viktorem Medvedčukem zajatým na Ukrajině. Z videí není zřejmé, zda vojáci zajatí při obraně Mariupolu mluví pod nátlakem.

Ukrajina zatkla Putinova spojence Medvedčuka

Válka na Ukrajině

Proruský politik Medvedčuk, obviněný z velezrady za podporu Putinova režimu, utekl z domácího vězení, 12. dubna ho zadržela Služba bezpečnosti Ukrajiny. Ta také zveřejnila jeho výzvu k výměně vojáků a civilistů z Mariupolu za něj.

Video odvysílané státní televizí Rossija 24 zachycuje kromě zadržených také maskovaného muže. Ten Britovi ukazuje video s apelem manželky Medvedčuka Oksany, která požaduje jeho výměnu za dva britské zajatce.

Já za obránce a civily z Mariupolu, navrhuje výměnu zadržovaný Putinův spojenec

Evropa

„Požaduju výměnu sebe a Aidena Aslina za pana Medvedčuka. Samozřejmě bychom vaši pomoc v této věci dost ocenili,“ říká ve videu Shaun. Dodal, že se s ním dobře zachází, i když ve videu vypadá nervózně a unaveně.

„Myslím, že Boris (Johnson) si musí poslechnout, co Oksana (Medvedčukova manželka) řekla,“ pronesl ve videu zjevně nervózní Aslin. „Pokud má Boris Johnson opravdu takovou starost o britské občany, jak říká, zatlačí na Zelenského, aby udělal správnou věc a vrátil Viktora k jeho rodině a nás k našim rodinám.“

Oba Britové na Ukrajině žili už před ruskou invazí a mají tam ukrajinské partnerky. Sloužili jako vojáci námořní pěchoty v ukrajinské armádě.

K výměně Putinova spojence Medvedčuka nedojde. Není Rus, zní z Kremlu

Evropa

V dřívějším videu sdíleném Shaunem Pinnerem na sociálních sítích námořník mluví o tom, že před zajetím patřil k obráncům Mariupolu. Říká, že se nachází v tzv. Doněcké lidové republice. Ani v tomto případě není možné ověřit, zda nebyl k natočení videa donucen.

Pinnerova rodina podle BBC doufá, že se situace rychle vyřeší. Označuje jej za „vtipného, velmi milovaného a jednajícího vždy s dobrým úmyslem“. Před přestěhováním na Ukrajinu měl podle nich v britské armádě patřit k uznávaným vojákům. Na východ přišel před čtyřmi lety, aby zužitkoval zkušenosti při cvičení s ukrajinskou armádou.

Voják, který poslal ruskou válečnou loď do pr**le, dostal vyznamenání

Válka na Ukrajině

„Shaun si užíval ukrajinský způsob života a za poslední čtyři roky považoval Ukrajinu za svou adoptivní zemi,“ uvádí Pinnerova rodina v prohlášení. „Během té doby se seznámil se svou ukrajinskou manželkou, která se zabývá prací v humanitárním sektoru.“

Rodina také informovala, že Shaunova smlouva v ukrajinské armádě měla po třech letech na konci roku skončit a že se plánoval podílet na humanitární pomoci v zemi.

Pinnerovi příbuzní požadují, aby s ním a Aslinem zacházeli podle pravidel Ženevské konvence. Ta zavazuje k humánnímu zacházení se zajatci a zakazuje ponižující a degradující zacházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám