Hlavní obsah

Vojáci na Slovensko, mandát dodatečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda v pondělí vyslala na Slovensko jednotku 100 vojáků a vojenské techniky, aby pomohla slovenské armádě postavit stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. O vyslání vojáků rozhodlo urychleně o víkendu ministerstvo obrany. Podle právníků i některých politiků však překročila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) svoje pravomoci, protože vojáky do zahraničí může vyslat pouze parlament, v mimořádných případech vláda. To se ale nestalo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Naši logistici z Pardubic a Lipníku nad Bečvou právě vyrážejí na Slovensko. Postaví tam humanitární základnu pro čtyři sta uprchlíků z Ukrajiny. Tábor postavíme a budeme provozovat podle potřeby minimálně měsíc,“ sdělila v pondělí ráno armáda.

Na dotaz, jestli s vysláním souhlasila vláda, jak to vyžaduje Ústava, ministerstvo obrany odpovědělo, že jde „o mimořádné cvičení“, o které požádal slovenský ministr obrany, a vláda bude informována dodatečně na svém jednání ve středu.

„Tento druh cvičení se může v souladu s Ústavou dodatečně schválit formou doplňku k plánu cvičení na rok 2022 zpětně,“ řekl Právu mluvčí obrany Jakub Fajnor.

Češi by mohli velet jednotce NATO na Slovensku

Válka na Ukrajině

Je pravda, že z praktických důvodů parlament schvaluje vojenská cvičení v zahraničí na celý rok dopředu. Ale vyslání vojáků na pomoc zvládat migrační vlnu není cvičení, ale běžná vojenská mise. Chápe to tak i slovenská vláda, protože včera v souladu se slovenskou ústavou dlouhodobou přítomnost padesáti českých vojáků odsouhlasila. Část české jednotky se tak vrátí a na místě po stavbě městečka zůstane 20 vojáků.

Metnar: Je to přitažené za vlasy

Podle Fajnora o vyslání vojáků věděl dopředu premiér i předsedové výborů pro obranu Sněmovny i Senátu. „O tomto postupu je ministryně informovala o víkendu,“ dodal Fajnor.

Příště by mohlo ministerstvo přenést pravomoc rovnou na velitele tankového praporu
Jan Kysela, ústavní právník

Předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) považuje postup ministerstva za nešťastný. „Paní ministryně mi o víkendu sice volala, ale o vyslání vojáků na Slovensko nic nezaznělo. Celé mi to připadá přitažené za vlasy,“ řekl Právu Metnar.

Pavel: NATO se nechává Putinem zatlačit do kouta

Válka na Ukrajině

Podle experta na ústavní právo Jana Kysely by o vyslání vojáků do zahraničí měl z principu rozhodovat Parlament, ale Ústava pamatuje na mimořádné události a umožňuje, aby vojáky vyslala vláda, ale nikoli samotné ministerstvo obrany.

„Urgentní potřeba není legitimní důvod k obejití ústavního pravidla. Příště by mohlo ministerstvo přenést pravomoc rovnou na velitele tankového praporu,“ řekl Právu Kysela.

Podle Ústavy může vláda vyslat vojáky do zahraničí maximálně na 60 dnů. Musí o tom ale neprodleně informovat Parlament, který může rozhodnutí kabinetu zrušit.

NATO už poslalo na Ukrajinu 17 000 protitankových střel a 2000 stingerů

Válka na Ukrajině

Parlament by měl v nejbližší době schvalovat mandát, o kterém minulý týden Černochová informovala vládu, a to vyslat 400 vojáků na Slovensko. Stejně jako v dalších aliančních zemích na východě Evropy by se tam měla vytvořit bojová jednotka NATO, která by měla případně čelit ruské agresi.

Na Slovensko poputuje pomáhat i další třicítka českých policistů. Vyhoví tak podle ČTK žádosti, kterou dostala od slovenského ministerstva vnitra. Policisté jsou připraveni a odjet mohou v úterý v poledne. Doplní 50 českých policistů, kteří tam dorazili před týdnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám