Hlavní obsah

Pavel: NATO se nechává Putinem zatlačit do kouta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance (NATO) se nechává ruským prezidentem Vladimírem Putinem zatlačit do kouta, míní bývalý šéf vojenského výboru Aliance Petr Pavel. Podle něj bychom měli na ruské zastrašování reagovat širší pomocí. Řekl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Někdejší náčelník generálního štábu Petr Pavel

Článek

„Necháváme se Putinem zatlačit do kouta, naše pomoc by měla být rozsáhlejší,“ řekl Pavel a dodal: „Rusko nás zastrašuje, ale Rusko není v pozici, aby mohlo zahájit druhou velkou válku a ustát to. Pokud se člověk jako Vladimír Putin nezastaví včas, tak by mohlo být pozdě.“

Rusko bez důkazů obvinilo Ukrajinu z výroby „špinavé bomby“

Válka na Ukrajině

Podle Pavla by NATO mělo využít všechny možnosti, které jsou k dispozici. Za nejpravděpodobnější vývoj dění na Ukrajině přitom považuje scénář „nestabilní okupace“.

Střelba do civilistů NovopskovVideo: AP

„V současné době, i kdyby se prezidentu Vladimíru Putinovi podařilo ovládnout Kyjev, odříznout zbytek bránících se sil od politického a vojenského vedení, tak Ukrajinu jako národ nezlomí,“ řekl Pavel.

„Aby ji mohl kontrolovat, ať už úplně, nebo částečně, musel by na Ukrajině nechat rozmístěné obrovské síly, které by ho stály velké prostředky, a stejně by musel čelit dlouhému a krvavému konfliktu,“ dodal bývalý armádní generál.

Jourová: Putin chce vymazat Ukrajinu z mapy

V pořadu dále vystoupila eurokomisařka Věra Jourová. „Domnívám se, že Vladimír Putin si plní svůj dlouhodobý cíl, a to Ukrajinu obsadit a vlastně ji vymazat z mapy,“ prohlásila. „Naplnit si svůj sen, že Ukrajina patří pod Rusko a že to není národ, který má právo na existenci,“ doplnila Jourová.

Kreml nepochopil situaci
Jan Lipavský, ministr zahraničí (Piráti)

Podobně se vyjádřil i šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Podle něj se Putinovi nedaří plán, jenž vychází z vojenských plánů z roku 1968, a sice nahrnout vojska na Ukrajinu, jež budou minimálně částí obyvatel přivítána, a následně instalovat loutkovou vládu.

„Toto se nezdařilo. Ukrajina klade odpor. Ukrajinci se brání, jsou ve válce už osm let – to je něco, co asi v Kremlu nepochopili,“ komentoval český ministr zahraničí.

Administrativní problémy zastavily dva vlaky s humanitární pomocí

Válka na Ukrajině

Na Ukrajině se válčí jedenáctým dnem. Rusové se pokoušejí dobýt Kyjev, dosud ostřelují jeho předměstí. V hlavním městě se mezitím chystají na invazi stavěním barikád a dalších překážek. Na hlavní město stále míří i šedesátikilometrový vojenský konvoj.

„Nebudete po nás střílet, tady není Rusko,“ křičí demonstranti na ruskou střelbu do vzduchu.Video: Twitter MilitaryLand.net

Mezitím začne v nedělní poledne evakuace ukrajinských civilistů z Rusy obklíčeného Mariupolu. Klid zbraní měl v platit již v sobotu, ale pokus skončil fiaskem, ruská armáda pokračovala v ostřelování.

Z čtvrtka na pátek zase ruská armáda ostřelovala jadernou elektrárnu v Záporoží, největší jadernou elektrárnu v Evropě.

Ke zvýšení radiace však podle dostupných zdrojů nedošlo.

Bennett: Izrael chce pomoci při řešení ukrajinské krize, šance nejsou velké

Válka na Ukrajině

Od vypuknutí bojů opustilo zemi na základě informací OSN již 1,5 milionu obyvatel.

Reklama

Související články

Mykolajiv z města vyhnal ruské vojáky

Ukrajinské síly přebraly kontrolu nad Mykolajivem a zabavily vybavení ruských okupantů, napsal na ruské sociální síti Telegram gubernátor tamní oblasti Vitalij...

Výběr článků

Načítám