Hlavní obsah

Věřit Rusku bylo naivní, zní z Hradu. Zeman se cítí podvedený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za naivní označil v neděli ředitel hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák to, že věřil v domluvu s Ruskem. V současnosti by měl velký problém s ruskou reprezentací jednat. Řekl to v Partii Terezy Tománkové na Prima CNN News. Rovněž uvedl, že prezident Miloš Zeman se kvůli útoku Ruska na Ukrajinu cítí podvedený a zklamaný.

Foto: CNN Prima News

Miloš Zeman

Článek

Český prezident, který byl v minulosti kritiky obviňován z příliš proruského postoje, ruskou invazi na Ukrajinu ostře odsoudil v televizním projevu. Přiznal, že se v postoji k ruskému vedení mýlil.

Zavřete nebe nad Ukrajinou pro všechny teroristy, vyzývá Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Někteří politici, například předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), se kvůli předchozím Zemanovým postojům nezúčastní pondělního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Střela zasáhla muže v ulicích Irpině v době avizovaného humanitárního příměří.Video: AP/Newsflare

Zdůvodnili to tím, že si pamatují prezidentova proputinovská vyjádření.

Kvůli vazbám na Rusko čelil opakovaně kritice i Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý, který je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil Zemanova jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle hradní kanceláře není v pozici poradce placen.

Češi by měli mít možnost jít bojovat na Ukrajinu, navrhují politici. Hrad mlčí

Domácí

Chybu v hodnocení ruského vedení přiznal i ředitel hradní diplomacie Jindrák.

„Já jsem byl naivní, já to říkám zcela na rovinu,“ uvedl. Poukázal na to, že žil 18 let na Západě, a domníval se proto, že s každým je možná dohoda. „Byl jsem dobré vůle, že jsme schopni se domluvit. Ale já řeknu na rovinu, já už dneska bych měl velký problém si s nějakým ruským diplomatem z této reprezentace sednout a seriózně s ním něco vyjednávat,“ řekl.

Pavel: NATO se nechává Putinem zatlačit do kouta

Válka na Ukrajině

Prezident Zeman podle něj současnou situaci na Ukrajině prožívá dost osobně. Podle Jindráka se ale podobně jako český prezident mýlilo v Putinovi 90 procent světových politiků. Zmínil například bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou, francouzského prezidenta Emanuela Macrona, představitele Finska nebo Itálie.

Střela zasáhla muže v ulicích Irpině v době avizovaného humanitárního příměří.Video: AP/Newsflare

Jindrák již dříve tento týden v Mladé frontě Dnes řekl, že se Zeman cítí z Putina zklamaný a podvedený. Podle Jindráka roli zřejmě hraje také to, že Zeman pamatuje invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám