Hlavní obsah

Administrativní problémy zastavily dva vlaky s humanitární pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V blízkosti Košic zůstaly stát dva vlaky s humanitární pomocí, které vezly především zdravotnický materiál do ukrajinského Čopu. Tam už na nádraží přitom čeká asi tisíc dětí, žen a seniorů, kteří se chystají vlaky odjet zpět do Česka. Na vině komplikací jsou přitom podle iniciativy ‚Železnice pomáhá‘ administrativní problémy na slovenské straně.

Foto: Železnice pomáhá

Nucená vykládka humanitární pomoci z vlaků u Košic

Článek

„Znepokojilo nás slovenské zamítnutí ukrajinského požadavku na překročení hranic nedělního humanitárního vlaku, který měl odvézt lidi do bezpečí. Zamítnutí se dočkal i požadavek na odvezení vlaku pouze se zdravotnickým materiálem. Naším cílem je pomoci do bezpečí co nejvíce dětem, ženám a seniorům a zároveň dostat na Ukrajinu co nejvíce materiálu od dárců z celé republiky,“ řekl v neděli zakladatel iniciativy Železnice pomáhá Albert Fikáček, který je zároveň majitelem jedné ze zapojených dopravních společností.

V chatě ukrajinského pěvce na Plzeňsku našly azyl tři jeho neteře se šesti dětmi

Domácí

Iniciativa nyní usilovně jedná se slovenskými i českými činiteli, aby se situace urychleně vyřešila. „Považuji za podstatné zdůraznit, že se nejedná o zlovůli žádné ze zainteresovaných stran, ale o administrativní komplikace. Přesto je ale důsledek stejný, tedy tisíce lidí se nedostanou do bezpečí a zdravotnický materiál k potřebným lidem. Byl jsem v noci ujištěn, že se na vyřešení situace pracuje. Ujištění přijímám s důvěrou a doufám, že se vlaky v řádu hodin zase rozjedou,“ doufal Fikáček.

Foto: Železnice pomáhá

Problém je nejen s překročením hranic s humanitární pomocí, ale také s návratem zpět, kdy vlakem jedou do Česka prchající Ukrajinci.

Problém je nejen s překročením hranic s humanitární pomocí, ale také s návratem zpět, kdy vlakem jedou do Česka prchající Ukrajinci.

„Slovenská strana nemá dostatek pohraničních zaměstnanců, aby na železničním přechodu z Čopu odbavili tento vlak. Dosud tito lidé jezdili do České republiky, kde byli odbaveni. Z analýzy ale vyplynulo, že je to mimo legální rámec. Z toho důvodu je potřeba odbavit ty lidi na slovenském území,“ vysvětlil Fikáček.

V brněnské Nábytkové bance najdou uprchlíci peřiny i skříně

Domácí

Vlaky přivezly přes 3500 uprchlíků

Za dobu války na Ukrajině, kterou minulý týden ve čtvrtek napadlo Rusko, odjela z ČR na Ukrajinu na podnět iniciativy už téměř desítka vlaků. Na Ukrajinu odvezla přes 180 tun humanitární pomoci. Zpět do ČR přivezla přes 3500 Ukrajinců.

Ukrajina potřebuje zbraně, ne spacáky, říká Čech podnikající na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Do iniciativy jsou zapojeny společnosti GepardExpress, Vlakfest, České dráhy, ČD Cargo, Správa železnic, Rotary International, Retrack, Wagon Service Slovensko, Železničná spoločnosť Slovensko a Železnice Slovenskej republiky.

Od neděle už vlaky do Čopu nepojedou

Podle nejčerstvějšího vyjádření ministerstva dopravy však vlaky na Ukrajinu pro uprchlíky už jezdit nebudou. Uprchlíci tak musí využít běžné spoje, kterými mohou jet zadarmo.

„S ohledem na to, že není možné slovenskou stranou zajišťovat kontrolu na vnější schengenské hranici, budou vlaky Českých drah nabízet pomoc lidem na košickém nádraží prostřednictvím pravidelných spojů. Podle potřeby budou tyto vlaky posilovány. Humanitární pomoc sesbíraná na nádražích zamíří do Čopu v nejbližších dnech nákladním vlakem,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Iniciativa Železnice pomáhá ale stále věří, že se administrativní problémy podaří vyřešit. „Náš vlak tam stále čeká na to, co bude dál. Oslovili jsme i ministra vnitra, aby se naše pomoc dostala do operační roviny, abychom mohli pro ty lidi dojet přes hranici a odvézt je,“ řekl v neděli odpoledne mluvčí iniciativy Vratislav Vozník.

Reklama

Související články

Z Ukrajiny již uprchlo 1,5 milionu lidí

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) od začátku ruského útoku na Ukrajinu z této země uprchlo do zahraničí zhruba 1,5 milionu lidí. Úřad vysokého...

Výběr článků

Načítám