Hlavní obsah

Adamová s Vystrčilem nepřijdou na Hrad kvůli Zemanovým postojům k Rusku

Aktualizováno

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ani předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se předávání vyznamenání na Hradě nezúčastní, nezapomínají na Zemanovy postoje k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. V pátek to oznámili na sociálních sítích. Účast odmítl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Na četné dotazy novinářů - slavnostního ceremoniálu při příležitosti předání státních vyznamenání se nezúčastním. Je dobře, že prezident Zeman otočil, ale nemohu zapomenout, kdo u nás před agresivním a imperialistickým chováním Vladimira Putina dlouhá léta zavíral oči,“ napsala Adamová na Twitteru.

Podobně se vyjádřil i její kolega z horní komory Vystrčil. „Trvá má připravenost se v zájmu ČR účastnit pracovních schůzek s prezidentem MZ. Na ty ale pozvánky nedostávám. Místo toho mě nyní MZ zve, abych podpořil jeho přístup ,já nic, já muzikant´. Omlouvám se, nemohu. Slavnostního večera na Hradě se nezúčastním. Mám příliš dobrou paměť,“ napsal na Twitteru.

Odkazovali na vyjádření Zemana z poloviny února, že nečeká, že Rusko zahájí ozbrojený útok vůči Ukrajině, a informace o ruské invazi označil za další blamáž amerických tajných služeb.

Na Hrad kvůli Zemanovi nepůjde ani předseda ÚS Pavel Rychetský. „Nepůjdu tam z principu. Nepovažuji pro mě za přijatelné účastnit se akce, kterou pořádá pan prezident Zeman,“ řekl Deníku N.

Zeman dlouhé roky platil za podporovatele Ruska, jeho výroky podle mnohých vládních politiků nahrávaly režimu Vladimira Putina. Ať šlo o kauzu novičok, či výbuch ve Vrběticích.

Mýlil jsem se, šílence je potřeba izolovat, prohlásil Zeman

Domácí

Minulý čtvrtek poté, co Rusko započalo invazi, připustil, že se mýlil. Vyslovil se k výrazně důraznějším sankcím proti Rusku, než byly plánovány, včetně omezení bankovního styku. Vyjádřil také plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a lidu.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Zeman 7. března předá ocenění osobnostem, které se rozhodl vyznamenat k loňskému a předloňskému 28. říjnu. Předloni se ceremoniál neuskutečnil kvůli sílící koronavirové epidemii, loni kvůli pobytu Zemana v Ústřední vojenské nemocnici.

Anketa

Souhlasíte s kritikou Miloše Zemana za jeho proruské postoje v minulosti?
Ano
64,1 %
Ne
35,9 %
Celkem hlasovalo 9018 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám