Hlavní obsah

Zavřete nebe nad Ukrajinou pro všechny teroristy, vyzývá Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na Twitteru opět vyzval Západ a NATO, aby uzavřely vzdušný prostor nad Ukrajinou. Podle něj jde o humanitární odpovědnost Ukrajinu chránit.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Právě jsem byl informován o raketovém útoku na Vinnycji. Osm raket proti našemu městu, proti naší mírumilovné Vinnycji, která nikdy žádným způsobem Rusko neohrožovala,“ začal svůj proslov Zelenskyj. Podle něj bylo zničeno letiště a poškozena infrastruktura.

„Opakujeme každý den: Zavřete nebe nad Ukrajinou. Zavřete je pro všechny ruské rakety, pro ruská bojová letadla, pro všechny teroristy. Vytvořte humanitární letovou zónu bez raket, bez leteckých bomb. Jsme lidé a tohle je vaše humanitární odpovědnost chránit nás,“ uvedl Zelenskyj.

Pokud nebude ukrajinský vzdušný prostor podle něj uzavřen a Ukrajinci ani nedostanou letadla, aby se mohli sami bránit, Západ chce „aby nás pomalu zabili“.

Pavel: NATO se nechává Putinem zatlačit do kouta

Válka na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin už dříve prohlásil, že uzavřením vzdušného prostoru by NATO vstoupilo do války.

Bývalý šéf vojenského výboru Aliance Petr Pavel v neděli uvedl, že ze strany Ruska jde o zastrašování a „naše pomoc by měla být rozsáhlejší“. NATO by podle něj mělo využít všechny možnosti, které jsou k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám