Hlavní obsah

Rusové v Irpini střílejí do evakuujících se civilistů, umírají i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské jednotky v ukrajinské Irpini ostřelují civilní obyvatelstvo, které se snaží z oblasti evakuovat. Na Twitteru to potvrdil starosta Mariupolu Vadym Bojčenko. Podle Rádia Svobodná Evropa byli nejméně tři lidé zabiti, z toho jde ve dvou případech o děti. Rada města Buči, v jejímž sousedství se Irpiň nachází, uvedla, že Rusové ostřelují sídliště a blokují dodávky humanitární pomoci.

Střela zasáhla muže v ulicích Irpině v době avizovaného humanitárního příměříVideo: AP/Newsflare

 
Článek

O střelbě do skupiny civilistů informoval i server Interfax Ukrajina s odkazem na Rádio Svobodná Evropa, podle nich se však informace nedá potvrdit. Reportéři americké CNN uvedli, že bylo ostřelováno evakuační stanoviště pro uprchlíky.

Na záběrech, které přinesla agentura AP, je vidět, jak jednoho z mužů v Irpini zasáhne zřejmě minometná střela.

Foto: AP

Střela zasahuje muže v ulicích Irpině. V té době mělo platit avizované příměří.

„Nejméně tři lidé zahynuli, včetně dvou dětí, a další osoba je kvůli zraněním v těžkém stavu. Střílelo se zřejmě z minometů. Mezi mrtvými mohou být členové jediné rodiny,“ napsal Interfax Ukrajina.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Obyvatelé Irpině hledají úkryt poté, co jedinou únikovou cestu z města zasáhla těžká střelba ruských jednotek.

Ruská „denacifikace“ Ukrajiny v praxi: Při ostřelování Mariupolu zemřel 18měsíční chlapeček

Válka na Ukrajině

Rada města Buči v prohlášení na Facebooku uvedla, že ruští vojáci střílejí na civilisty, včetně dětí, nebo na automobily. „Dodávky humanitární pomoci nejsou možné: obec je v nepřátelském obležení,“ píše se v prohlášení.

Foto: Jedrzej Nowicki/agencja Wyborcza, Reuters

Lidé opouštějí Irpiň.

Město žádá o pomoc, aby se podařilo zachránit jeho obyvatele. Už několik dnů nefungují dodávky elektřiny a tepla ani internetové připojení. Vedení Buči tvrdí, že ruští vojáci vykrádají sklady.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Obyvatel Irpině utíká před od hořícího domu, který zasáhla střelba Rusů postupujících směrem na Kyjev.

Jak ukazují záběry reportérů přímo z místa, ostřelování při útěku z Irpině čelili lidé i v sobotu. Lidé se na útěku na jedné z výpadovek z města kryjí před výbuchy v pozadí. Z města se jen s příručními zavazadly snažily uprchnout stovky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinci prchají z Irpině.Video: Reuters

Přímo do civilistů pálily ruské jednotky v sobotu také v Novopskovu. Na záběru, který poskytla agentura AP, jsou místní v ulicích města, kteří protestují proti ruské okupaci. Nemají přitom zbraně ani na nikoho neútočí. Jednoho z mužů přitom náhle zasáhne kulka a on se skácí k zemi.

V Novopskovu ruské jednotky střelili do účastníka protiokupační demonstrace.Video: AP

Podle údajů monitorovací mise OSN na Ukrajině v důsledku ruské invaze zahynulo přes 350 lidí, skutečný počet obětí však může být mnohem větší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám