Hlavní obsah

V EU zaznívají hlasy pro zákaz dovozu ruské ropy, Rusko před tím varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Moskva/Kyjev

Evropská unie bude v pondělí projednávat pátý balík sankcí kvůli Ukrajině. Východoevropské unijní země požadují, aby postihly i dovozy energie. U plynu je embargo nepravděpodobné vzhledem k závislosti Evropy na jeho dovozu z Ruska. Reálnější ale je připojení k americkým sankcím na dovoz ruské ropy. Moskva už před embargem na ropu EU varovala.

Foto: Novinky

Nová část ropovodu Družba (vlevo) se spolu s dalším potrubím napojuje ze země na původní část

Článek

„Tohle je naše válka. A jestli ji prohrajeme, bude to na nás,“ apeloval na rázné kroky litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

Jeho země patří spolu s dalšími pobaltskými státy či Polskem k zastáncům nejtvrdších protiruských kroků, mezi něž patří úplné odstřižení od ruského plynu či ropy.

Aukce Kemelových kreseb pro Ukrajinu

Domácí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pondělním videoposelství vyzval občany Německa, aby ukončili veškeré hospodářské vztahy s Ruskem a připravili tak Moskvu o prostředky na pokračování války s Ukrajinou, upozornila agentura Interfax-Ukrajina.

„Nebuďte sponzory válečné mašinérie této země, ani jedno euro okupantům, zavřete jim všechny přístavy, nedodávejte zboží, odmítněte ruské energetické zdroje. Bez obchodu s vašimi bankami a společnostmi nebude mít Rusko na tuto válku peníze,“ uvedl Zelenskyj.

Německo, Maďarsko či Itálie ovšem o zastavení dovozu plynu mluvit odmítají. Nizozemský premiér Mark Rutte pak zdůraznil, že EU je stále závislá na ruském plynu i ropě a nemůže tuto závislost ukončit ze dne na den.

Ropa dál zdražuje, americké zásoby se výrazně tenčí

Stalo se

I tak by se podle některých diplomatů sedmadvacítka mohla shodnout na zákazu dovozu ropy.

Landsbergis poznamenal, že by to pro EU nebyla tak velká rána jako u plynu, protože se dodávky z Ruska dají nahradit odjinud. I tak by tento zákaz připravil režim ruského prezidenta Vladimira Putina o významné zdroje.

Rusko před embargem varuje

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov okamžitě varoval, že by embargo dopadlo zejména na evropské země.

„Takové embargo by mohlo mít vážný dopad na trh s ropou a postihlo by energetiku na evropském kontinentu. Američané by na tom byli mnohem lépe než Evropané. Pro Evropany by to bylo těžké, zasáhlo by to všechny,“ uvedl Peskov.

Vzhledem ke spekulacím ohledně evropského embarga na ruskou ropu začala cena „černého zlata” stoupat.

Bezradné Německo. Zákaz ruské ropy by u nás znamenal chaos a vítězství Kremlu

Válka na Ukrajině

Severomořská ropa Brent stoupla za den o 4,15 dolaru za barel na 112 dolarů, od středy vzrostla o 14 procent, nedosáhla ovšem ceny z konce prvního březnového týdne, kdy přesáhla hranici 130 dolarů za barel.

Ropný kartel OPEC je pod tlakem, aby zvýšil limity těžby, což zatím odmítá. Na konci týdne k zvýšení těžby vyzvalo Spojené arabské emiráty Japonsko.

K růstu cen přispívají i útoky jemenských šíitských Húsíů podporovaných Íránem, v sobotu a v neděli zaútočili na šest míst v Saúdské Arábii, včetně zásobníku ropy v Džizánu a plynové pole u rudomořského města Janbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám