Hlavní obsah

Ukrajinská právnička prchla se synem do Prahy. Teď vyrábí neprůstřelné vesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jsou dny, které změní během okamžiku život zcela nepředvídatelným způsobem. Jedním z nich bude navždycky pro miliony Ukrajinců datum 24. února, kdy do jejich země vstoupili ruští vojáci. Zvedla se ale obrovská vlna odporu, a tak má Rusko tvrdého nepřítele. I ženy, které zemi opustily, aby se dostaly s dětmi do bezpečí, pokud mohou, pomáhají. Příběh jedné takové se nyní píše v Praze.

Ukrajinky v Česku kompletují vesty pro muže ve válceVideo: Novinky

 
Článek

Nelye je 35 let. V Oděse, kde zůstal její manžel, byla právničkou. Nyní je v Praze se svým sedmiletým synem a invalidní babičkou. Jen málokdo si asi umí představit, co prožívá, když se její život obrátil během měsíce kompletně vzhůru nohama.

Aby se mohla lépe vypořádat s ranami osudu, které na ni tvrdě dopadly, pracuje. A jak přiznává, je moc ráda, že se jí podařilo najít takovou práci, jež zároveň pomáhá ukrajinským mužům, kteří zůstali v zemi, aby ji bránili.

„Bolí mě z toho srdce. Ale vím, že to, co tu děláme, děláme vlastně pro nás, pro naši Ukrajinu. Cítím se tak méně smutně a mám z toho radost. Je to přímá pomoc naší armádě! Vím, že budeme pokračovat v práci tak dlouho, jak bude potřeba,“ uvádí Nelya v právě natočené reportáži z místa, kde ji nyní lze potkat.

Prouza: Ukrajinky se uplatní ve zdravotnictví, hotelech a zastanou i mužskou práci

Válka na Ukrajině

Práci totiž za pomoci dobrovolníků, po pětidenní cestě vlakem a autobusem přes Moldavsko, Rumunsko, Slovensko a Českou republiku, získala v Praze. Je propojená s neziskovou organizací Post Bellum, správcem projektu Paměť národa. A nejde v ní o nic jiného než přímou pomoc bojovníkům s ruskou armádou.

Post Bellum na konci roku 2019 založila pobočku Paměť národa Ukrajiny ve Lvově. Novináři tam od té doby stihli zaznamenat desítky příběhů především z doby stalinistických represí, když se ptali na osudy disidentů a politických vězňů. Těsně před vypuknutím konfliktu ukrajinští kolegové prosili o pomoc pro ukrajinskou nadaci Come Back Alive, která vybavovala ukrajinskou armádu nesmrtícími prostředky – převážně drony.

Dvacátý čtvrtý únor však plány a potřeby zásadně změnil.

Člověk míní, osud a válka mění

„Když mě před měsícem Mikuláš Kroupa nabíral do Paměti národa, myslel jsem, že budu natáčet příběhy pamětníků a jezdit po světě. Jenže teď organizuju tisíce helem a neprůstřelných vest z celé Evropy a zařizuji jejich převoz na frontu na Ukrajině. A jsem za to rád!“ prozrazuje též Martin Ocknecht, šéf sbírky Paměti národa pro Ukrajinu. A to je činnost, při které Nelya aktivně nyní také pomáhá.

Stýská se nám po domově, říkají Ukrajinky v Javoříčku

Domácí

Jak už to ve válečných konfliktech bývá, vše se seběhlo pod vlivem událostí rychle. Česká Paměť národa se po invazi ruské armády na Ukrajinu rozhodla oslovit své podporovatele a vybrané peníze poslat zmíněné ukrajinské nadaci. Jelikož sídlila v Kyjevě, už během dvou prvních dnů konfliktu se nadace musela z Kyjeva evakuovat.

A při tom vyslala naléhavý vzkaz: nejsme již schopni nakupovat a distribuovat tolik potřebné neprůstřelné vesty a helmy. Proto požádali českou organizaci Post Bellum, aby se podle svých možností této činnosti chopila.

Ve spolupráci s ukrajinskou ambasádou byla výzva vyslyšena. Z Česka tak odchází od konce února denně neprůstřelné vesty, vojenské helmy, zdravotnický materiál a mnoho dalších předmětů pro obránce Ukrajiny. Množství se mění podle okolností a času dodání od výrobce.

Vše se kompletuje ve třech skladech, nezbytné pomůcky bojů odvážejí tranzity, náklaďáky a kamiony. Míří na různá místa na Ukrajině, tam, kde se vedou nejtvrdší boje. Tedy do Charkova, Kyjeva, Mykolajivu a do Nového Záporoží. Přesněji o nich nikdo nemluví, je to tajné.

Praha předala záchranářům na Ukrajině šest vozidel

Válka na Ukrajině

„Konkrétní pozice uvádět nemůžeme, abychom neohrozili konvoje,“ vysvětluje Jan Polouček, provozní ředitel Post Bellum. Někdy dodávky stovek neprůstřelných vest a helem odjíždí z Prahy i víckrát denně a na místo dorazí do 24 hodin.

Je to právě Polouček, kdo dohlíží nad přesným přehledem jednotlivých tzv. kontraktů, tedy obchodů s výrobci obranných prostředků a zdravotnického materiálu, kontroluje dosud utracené peníze ze sbírky i dosud domluvené finanční částky.

Práce je to téměř nepřetržitá. Ale všichni jsou si vědomi toho, jak moc je potřebná pro všechny ty lidi stovky kilometrů na východ od nás.

Motivace, organizace a skvělí lidé

„Je to strašný kalup! Vznikl u nás v Post Bellum skvělý tým. Všichni pracují i přes víkendy,“ popisuje dny v posledním měsíci Martin Kroupa, jeden z klíčových organizátorů sbírky.

Dodává, že klíčem k úspěchu jsou určitá pravidla, kromě jiného dobrý spánek a udržet nervy v klidu, mít dobrou organizaci týmu, který je schopen přijímat a realizovat pokyny podle naléhavosti aktuální situace. Dobře fungující tým čítá podle aktuálních informací na webových stránkách zhruba dvacet lidí. Ti dále koordinují asi stovku dobrovolníků, jako je již v úvodu zmíněná Nelya z Oděsy.

Ukrajinské město zasadilo Rusku jeden z nejrozhodnějších úderů

Zahraniční

Do textilních vest, kterým se říká zkráceně „nosiče“, se doplňuje hned několik vrstev ochranného materiálu. Jedním z nich je těžký kovový plát. Výsledek práce tak může vážit i více než deset kilogramů. Ve vestách je vždy ve velkých kapsách jedna vrstva na hrudi a druhá na zádech. Nutno totiž dodat, že kompletní neprůstřelné vesty jsou aktuálně nedostatkové zboží v celé Evropě.

Pomoc v číslech

Do pátku, 25.3. bylo z Post Bellum dodáno na Ukrajinu již 13 tisíc plátů do neprůstřelných vest, 4300 kompletních neprůstřelných vest, zdravotnický materiál za 19 milionů korun, vysílačky, radiostanice, spacáky a další materiál. Celkem se dosud vybralo 180 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám