Hlavní obsah

Praha volá po přerozdělování uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražským asistenčním centrem pro pomoc ukrajinským uprchlíkům do pondělí prošlo přes 36 tisíc uprchlíků. Společný projekt Prahy a Středočeského kraje funguje nonstop. Praha apeluje na to, aby byli běženci distribuování po celé republice a fungoval zastřešující systém, který by umožňoval přehled kapacit.

TK asistenčního centra v Praze Video: Novinky

 
Článek

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) musí vzniknout centrální informační systém s daty o uprchlících, aby bylo zřejmé, kde jsou lidé ubytováni či jaká je jejich profese. Databáze by rovněž obsahovala další informace a kontakty nezbytné pro jejich integraci. „Tyhle informace potřebujeme sdílet,” dodal primátor.

„Potřebujeme, aby byly odbržděny státní ubytovací kapacity,“ zmínil Hřib další z návrhů metropole. Stát by měl rovněž adekvátně motivovat lidi k ubytování uprchlíků v soukromí.

FOTO: Ukrajinské uprchlíky ubytovali na městském úřadě v Praze

Domácí

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) doplnil, že ve velkokapacitních ubytovacích prostorech je již nedostatek postelí a dalšího potřebného nábytku. Kapacity v tělocvičnách i kulturních zařízeních jsou navíc omezené a nejsou k dispozici okamžitě.

„Je třeba přerozdělovat lidi po celé ČR. Potřebujeme pomoc EU. Situace Prahy začíná být kritická,“ připomněl náměstek. Ve velkokapacitních ubytovnách navíc běženci nemohou být dlouhodobě. Státem navrhovaný příspěvek ve výši 180 korun je podle Prahy nedostatečný. Vytváření stanových městeček je podle pražských představitelů krajním řešením.

Přetížené úřady práce posílily směny

Domácí

Během pondělka bylo v centru odbaveno 2945 osob. Pro 323 z nich bylo zajištěno ubytování, přičemž 88 z nich zamířilo v rámci nouzového režimu do některé z uvolněných tělocvičen. Dalších 136 osob autobusy převezly k odbavení do jiných center.

Do České republiky podle odhadů zamířilo zatím přes 200 000 uprchlíků z Ukrajiny. Ministerstvo vnitra pro ně zatím vydalo přes 161 000 speciálních víz.

Stát připravuje koncept, na jehož základě by byli podporováni lidé, kteří u sebe uprchlíky ubytují. Důležitá je rovněž možnost zapojení dětí do výuky a dospělých do pracovního procesu. Mezi běženci dominují ženy a děti.

Hřib v neposlední řadě poděkoval všem dobrovolníkům, kteří běžencům pomáhají. Stejný dík si podle Hlubučka zasluhují městské části, na něž nyní přejde hlavní tíha starostí o uprchlíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám