Hlavní obsah

Přetížené úřady práce posílily směny

Právo, pcl, vor, orh, plk, mrak

Na úřad práce (ÚP) zamířily desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny, kteří hledají práci, aby nebyli závislí na penězích od dárců nebo ze státního rozpočtu a mohli si najít zaměstnání a poté i vlastní bydlení. Před úřady se už několik dní tvoří fronty. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), pod nějž ÚP spadá, proto plánuje posílit kapacity.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ženy sedící v horním patře uprchlického centra, kde musí počkat, než budou vyzvány k bezpečnostní kontrole.

Článek

Nejhorší situace je podle informací Práva v Praze, kde stávají lidé i na ulici. Ale menší fronty se tento týden tvořily i jinde, například před českobudějovickým úřadem práce. Mezi čekajícími byla včera stejně jako v předchozích dnech také řada Ukrajinců, kteří si přišli zažádat o existenční minimum. To činí zhruba 2500 Kč.

„Odjížděli jsme opravdu narychlo a nemáme zrovna moc peněz. V podstatě skoro nic, proto jsme sem dorazili,“ řekla Právu jedna z žen v asi dvacetičlenném zástupu. Úřad měl otevřeno do jedenácti hodin a lidé čekali v řádech desítek minut.

O mimořádnou dávku zatím požádalo 40 000 uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

Uprchlíci zamířili i jinam, například na pobočky ÚP v Karlových Varech či Plzni, byť zde se dlouhé fronty netvořily. Podle Tomáše Moravce z plzeňského úřadu si běženci v těchto dnech přicházejí hlavně pro mimořádnou okamžitou pomoc. „Evidujeme stovky žádostí o tuto dávku,“ řekl. Doplnil, že nápor není tak velký, protože jeho kolegové fungují v krajském asistenčním centru a také vyjíždějí přímo do terénu.

Zvýšený nápor způsobený uprchlickou vlnou zaznamenala i krajská pobočka ÚP v Ostravě. „Pochopitelně to má dopady, že se uprchlíci objeví u nás při vyřizování mimořádných okamžitých pomocí, případně při jednáních o hledání zaměstnání. Těch lidí je více, ale že by se nějak tvořily fronty nebo že bychom nezvládali, to ne,“ ujistil její ředitel Petr Prokop.

Mobilní týmy

„V rámci celé České republiky se na nás obracejí migranti z Ukrajiny. Jsou to odhadem desetitisíce osob,“ konstatovala mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Ukrajinci se zajímají například o možnost pracovního uplatnění.

První informace podle Beránkové uprchlíci dostávají v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU), kde se dozvědí potřebné informace a úředníci jim pomohou s vyplněním žádostí například o mimořádnou okamžitou pomoc či poradí k možnostem najít si práci.

Ukrajinští uprchlíci potřebují nejen střechu nad hlavou, ale i práci

Ekonomika

Přesto ale situace dolehla i na některé klasické pobočky. „Na těch nejvytíženějších kontaktních pracovištích byli jejich zaměstnanci migrantům k dispozici už během uplynulého víkendu,“ řekla Beránková.

Situaci podle ní úřad práce řeší i například částečným rozšířením úředních hodin či výpomocí ze strany dalších zaměstnanců tam, kde je to potřeba.

„Využíváme i možnosti mobilních týmů, a to především v případech, kdy jsou uprchlíci ve větším počtu ubytováni na jedné adrese v odlehlých částech regionů,“ dodala Beránková s tím, že se primárně jedná o střední Čechy, kde je uprchlíků hodně.

Situací se zabývá i MPSV. „Plánujeme řadu opatření na posílení personálních kapacit úřadu práce, mimo jiné dočasným převedením některých zaměstnanců na výpomoc z vlastních řad ministerstva, České správy sociálního zabezpečení a Státního úřadu inspekce práce,“ konstatovala mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Firmy na jihu Čech nabízí uprchlíkům z Ukrajiny přes 800 míst

Válka na Ukrajině

Úřady práce pak podle ní budou posíleny dočasnými zaměstnanci na dohody. „Zároveň připravujeme takové možnosti, aby co nejvíce žádostí směřovaných na ÚP bylo možné řešit online, opět by tak došlo ke snížení administrativní zátěže,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám