Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do pátečtního večera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší informace z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Obyvatelé ostřelovaného Kyjeva

Článek

18:10 - Obyvatel ruského města Krasnodar čelí trestnímu stíhání za to, že plivl na plakát s písmenem Z. Toto písmeno symbolizuje podporu ruské invaze na Ukrajinu.

18:05 - Server Nexta zveřejnil záběry z okolí města Trosťaněc v oblasti Sum, kde ukrajinské jednotky zničily ruský konvoj.

18:03 - Asistenční centrum pro Ukrajince v Kongresovém centru Praha se v příštích týdnech přesune. O termínu a novém místě rozhodne magistrátní krizový štáb.

18:02 - Moskva a Kyjev se nacházejí "někde napůl cesty", pokud jde o diplomatická jednání o otázkách demilitarizace Ukrajiny, sdělil podle agentury TASS hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij. V hlavních bodech jednání, mezi něž patří mimo jiné otázka možného vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance, se pak obě strany podle Medinského "maximálně přiblížily".

Jednání o míru jsou už na půli cesty, hlásí Moskva

Evropa

17:21 -  Česká republika by mohla uvalit vůči ruským prominentům vlastní sankce. Novinkám to sdělil předseda senátního výboru pro zahraniční věci Pavel Fischer, podle kterého je namístě plošné zmrazení ruského majetku.

Fischer: Mohli bychom plošně zmrazit ruský majetek

Válka na Ukrajině

16:52 - Řecký premiér uvedl, že Řecko je připraveno pomoci s výstavbou porodnice v Mariupolu, který je centrem řecké menšiny na Ukrajině. Tuto porodnici zlikvidovali ruští vojáci s tím, že jde o základnu radikální skupiny Azov.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

16:03 - Litva zakázala export hotovosti v eurech do Běloruska a Ruska. Nikdo, kdo cestuje do výše uvedených zemí z Litvy, u sebe nesmí mít více než 60 eur (1490 korun) v hotovosti.

15:46 - Ruská státní televize Rossija 24 po několika minutách přerušila vysílání přímého přenosu projevu prezidenta Vladimira Putina a toto přerušení vysvětlila technickou závadou. Později odvysílala projev celý.

Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťala

Válka na Ukrajině

15:28 - Čínský prezident Si Ťin-pching v telefonátu americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi řekl, že konflikt není v ničím zájmu, uvedla čínská televize.

Čínský prezident Bidena varoval před nevybíravými sankcemi kvůli válce na Ukrajině

Válka na Ukrajině

15:24 - Ukrajinští učitelé se mohou registrovat na jihomoravském krajském portálu Education Jobs. Registrovat se mohou i čeští učitelé se znalostí ukrajinštiny. Cílem je mít jednotnou databázi, ze které mateřské, základní i střední školy mohou čerpat pedagogické kapacity.

14:25 - Americký prezident Joe Biden má v úmyslu při dnešním telefonátu požádat čínského prezidenta Si ťin-Pchinga, aby zastavil válku, informuje agentura Bloomberg.

14:06 - Ještě 1300 lidí zůstává v krytu pod troskami mariupolského divadla, o jejich osudu se neví, uvedla ukrajinská ombudsmanka Denysovová podle Ukrinform.

V krytu pod troskami divadla v Mariupolu zůstává 1300 lidí

Válka na Ukrajině

14:05 - Šéf britského sněmovního výboru pro zahraničí Tom Tugendhat vyzval v komentáři pro server City A.M. vládu, aby přenastavila pravidla pro vlastnictví klubů zahraničními magnáty. Reaguje tak na skutečnost, že sankce proti ruskému oligarchovi Romanu Abramovičovi dopadají nejvíce na obyčejné fanoušky fotbalového klubu Chelsea, který vlastní od roku 2003.

14:00 Ukrajina obdrží 18. března od EU další tranši ve výši 300 milionů eur. Druhá tranše je součástí programu EU v hodnotě 1,2 miliardy eur na poskytnutí politické, finanční a humanitární pomoci Ukrajině. První tranši ve výši 300 milionů eur obdržel Kyjev 11. března, píše deník Kyiv Independent.

13:50 - Premiér Petr Fiala bude o podpoře polského návrhu na vyslání mírové mise na Ukrajinu po ruské invazi debatovat s prezidentem Milošem Zemanem i členy vlády.

Polsko navrhne mírovou misi NATO na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

13:30 - Hlavní ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak zkritizoval chování německého kancléře Olafa Scholze za to, že prosazuje názor, že ruští občané za válku nemohou. „Oficiálně 71 procent Rusů podporuje válku a masové zabíjení Ukrajinů. Mějte to na paměti,” napsal.

12:47Rusko-ukrajinská jednání o míru pokračují, oznámil podle Reuters zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře. Jednání označil za velmi těžká.

12:38 - Rusko ztratilo veškeré iluze o spoléhání se na Západ a Moskva nikdy nepřijme pohled na svět, jemuž dominují Spojené státy, které se chtějí chovat jako globální šerif, prohlásil v pátek ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Lavrov nepřímo označil Němce za přátele

Válka na Ukrajině

12:04 - Opuštěné dětské kočárky v centru Lvova symbolizují děti zabité při ruské invazi na Ukrajinu. Podle ukrajinského vrchního státního zastupitelství jich kvůli invazi zemřelo už 109, píše The Kyiv Independent.

11:49 - Konflikt na Ukrajině je výsledkem zvrhlého zneužití moci, který vystavuje brutálnímu násilí bezbranné osoby. Uvedl to papež František v poselství účastníkům evropských sociálních dnů katolické církve v Bratislavě.

11:42 - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin dnes uspořádá setkání bezpečnostní rady státu. Současně podotkl, že odebrání licence propagandistické televize RT britským regulačním úřadem považuje za porušení svobody slova.

11:40Bulharsko vyhostilo deset ruských diplomatů. Podle Sofie působili v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických vztazích, uvedla agentura BGNES.

11:39 - Reuters: Dodávky potravin na Ukrajině kolabují, infrastruktura je poničená a mnohé obchody a sklady jsou prázdné, uvádí Světový potravinový program.

11:16 - Německý kancléř Olaf Scholz dnes ruského prezidenta Vladimira Putina v telefonátu opět vyzval k příměří na Ukrajině. Putin během téměř hodinového hovoru obvinil Ukrajinu z toho, že se snaží brzdit mírové rozhovory. Informuje o tom agentura Reuters.

Dnes by měl Putin mluvit také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, oznámil Kreml.

11:12 - Varšava na summitu NATO příští týden formálně požádá o vyslání mírové mise aliance na Ukrajinu. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Lvovem stoupá hustý dýmVideo: Reuters

11:02 - Ruské útoky na leteckou infrastrukturu dokazují, že je Vladimir Putin nervózní z možnosti, že by západní státy poskytly Ukrajině stíhačky MiG, myslí si irský aktivista Paul Niland, který žije na Ukrajině. Reagoval tím na zprávu, že Rusové v pátek zničili budovy, ve kterých se opravují letadla.

10:36 - Při ranním útoku na Kramatorsk zahynuli dva lidé, šest jich bylo zraněno, cituje The Kyiv Independent šéfa doněcké vojenské správy Pavla Kyrylenka. Ruské střely podle něj zasáhly obytnou budovu a administrativní centrum.

10:33 - Plukovník Sergej Sucharev, velitel 331. výsadkového pluku, byl „zlikvidován”, napsal deník Kyiv Post s tím, že jde o potvrzenou zprávu.

10:12 - Počet ukrajinských uprchlíků, kteří od začátku ruské invaze 25. února překročili polskou hranici, přesáhl podle tamní pohraniční stráže dnes dva miliony. Z drtivé většiny jde o ženy a děti.

#Pomagamy🇺🇦

10:04 - Americký časopis Time dal na obálku posledního vydání pětiletou ukrajinskou dívku Valerii, která pochází z obce Kryvyj Rih, stejně jako prezident Volodymyr Zelenskyj.

  Její velkoformátovou fotografii rozbalili 14. března lidé před budovou opery a baletu ve Lvově.

9:49 - Ruská státní Duma chce přitvrdit v otázce trestů za „vlastizradu”. Nyní hrozí lidem 12 až 20 let za toto provinění, zákonodárci požadují doživotí, píše Nexta.

9:34 - Agentura S snižuje rating Ruska, neboť se přibližuje k platební neschopnosti. Agentura snížila rating Ruska z CCC- na CC, protože země má problémy se splácením svých dluhů z eurobondů. Sankce snížily ruské devizové rezervy a omezily jeho přístup do globálního finančního systému.

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Kyjeva ohledávají své zničené domovyVideo: AP

9:15 - Britský mediální regulátor Ofcom odebral s okamžitou platností vysílací licenci ruské státem podporované zpravodajské televizi RT (Russia Today).

9:08 - Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis ocenil vlnu podpory a solidarity ze strany Čechů. Poznamenal, že chápe, že přítomnost Ukrajinců v Česku způsobuje mimořádné problémy pro vládu a místní samosprávu, ale po ukrajinském vítězství se většina z nich vrátí do vlasti.

Ukrajinský velvyslanec: Jednou budeme vzpomínat na velké české srdce

Válka na Ukrajině

8:46 - Superjachta ruského oligarchy Vladimira Stržalkovského uvázla v norském přístavu poté, co ji místní dodavatelé paliva odmítli natankovat. A tak 68 metrů dlouhé plavidlo jménem Ragnar musí zatím zůstat v severonorském přístavu Narvik, napsal zpravodajský server The Huffington Post.

8:45 - Ruské ministerstvo obrany uvádí, že se bojuje v centru obléhaného Mariupolu a že ruští vojáci se separatisty „utahují smyčku“ okolo tohoto města.

8:20 - V severní části Kyjeva byl ráno slyšet výbuch a z oblasti se valil hustý kouř. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na své zdroje. Podle prohlášení vedení ukrajinské metropole střelba ruských jednotek zasáhla rezidenční čtvrť.

07:53 - Austrálie zpřísnila sankce vůči Rusku. Na seznam přibylo jedenáct ruských bank a několik vládních činitelů, ale také oligarchové jako Oleg Děripaska a Viktor Vekselberg.

06:40 - V západoukrajinském městě Lvov byly kolem 06:30 místního času slyšet nejméně tři exploze. Zasaženo mělo být letiště. Ukrajinská televize zveřejnila na Telegramu krátké video, na kterém je vidět hřibovitý oblak kouře stoupající na obzoru.

06:20 - Ruské síly každý den shodí na Mariupol 50 až 100 leteckých bomb, píše server deníku Ukrajinska pravda. Město je 16 dní zablokované.  Více než 350 tisíc obyvatel se nadále skrývá v krytech a suterénech před neustálým ostřelováním.

05:40 - Ukrajina ve čtvrtek zničila celkem 14 ruských leteckých jednotek. Podle ukrajinského letectva bylo sestřeleno sedm letadel, vrtulník, tři drony a tři řízené střely.

05:25 - Japonsko a Austrálie oznámily další protiruské sankce vyvolané invazí Moskvy na Ukrajinu. Tokio bude penalizovat další osoby a organizace. Mezi postiženými je mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová a několik výrobců vojenského vybavení, například společnost United Aircraft, která vyrábí stíhačky, či státního vývozce zbraní Rosoboronexport. Canberra uvalila sankce na ruské ministerstvo financí a dalších 11 bank a vládních organizací. Na sankční seznam zde přibyli i dva ruští oligarchové s vazbami na místní těžební průmysl.

Bude to nejhorší rozhodnutí ve vašem životě, varoval Zelenskyj případné žoldnéře

Evropa

05:20 - Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zopakoval svou nabídku hostit jeho a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na jednání v Istanbulu nebo Ankaře. V prohlášení Erdogan uvedl, že doufá, že  trvalé příměří „otevře cestu k dlouhodobému řešení“ a zdůraznil význam diplomacie.

04:58 - Spojené státy nevidí žádné známky toho, že by ruský prezident Vladimir Putin byl připraven ukončit válku na Ukrajině prostřednictvím diplomacie. Uvedl to americký ministr zahraničí Anthony Blinken.

03:56 - V regionu Sumy by se měly otevřít humanitární koridory ze šesti měst, a to Trostjanec, Sumy, Lebedyn, Konotop, Velyka Pysarivka a Krasnopillia, napsala agentura Unian.

02:13 - Mezinárodní ratingová agentura S snížila úvěrový rating Ruska hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC- na stupeň CC.

Nobelova cena míru pro Zelenského, navrhují politici

Evropa

01:40 - Ukrajinské velvyslanectví v Izraeli kritizovalo Izrael za jeho politiku vůči ukrajinským uprchlíkům, i když země o den dříve zmírnila původní pravidla pro vstup Ukrajinců. Podle prohlášení velvyslanectví Izrael uprchlíky malicherně prověřuje, zatímco na Ukrajině lidé umírají.

0:55 - Ruští vojáci unesli na Ukrajině dalšího starostu. Podle gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova se zmocnili Viktora Těreščenka z města Velykyj Burluk v Charkovské oblasti.

00:20 - Nejstarší banka v USA – Bank of New York Mellon – se rozhodla kvůli ruské invazi na Ukrajinu pozastavit investice do ruských cenných papírů. Uvádí to tisková zpráva finančního ústavu.

23:55 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl být nominován na Nobelovu cenu míru, píše ukrajinská agentura Unian. Evropští politici žádají Nobelovu komisi, aby se prodloužila uzávěrka přihlášek až do 31. března, a tudíž se návrh na vyznamenání Zelenského mohl přijmout. Termín pro uzávěru přihlášek je totiž 1. února.

23:20 - Nizozemské úřady už zmrazily nebo zabavily majetek ve výši přes 200 milionů dolarů (téměř pět miliard korun), patřící jednotlivcům nebo firmám pod sankcemi kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Informoval o tom šéf nizozemské centrální banky Klaas Knot.

22:18 - Rusko se ve čtvrtek v Radě bezpečnosti OSN vzdalo záměru předložit k hlasování návrh rezoluce týkající se humanitární situace na Ukrajině. Podle diplomatů citovaných agenturou AFP nezískalo podporu svých předpokládaných spojenců. Zdroj AFP řekl, že ruský kontroverzní návrh odmítly podpořit i Čína a Indie.

21:52 - Vláda se bude urychleně zabývat žádostí starosty Kyjeva Klička o vybavení pro hasiče, uvedl Fiala. Kličko požadoval například požární žebříky a masky.

21:15 - Záchranáři se kvůli dalšímu ruskému ostřelování nemohou dostat k lidem v krytu pod vybombardovaným mariupolským divadlem, píše agentura Unian.

21:09 - Britskému ministrovi obrany Benu Wallaceovi telefonoval podvodník, který se vydával za ukrajinského premiéra. Wallace nařídil vyšetření incidentu, z něhož obvinil Rusko.

Britský ministr 10 minut telefonoval s falešným ukrajinským premiérem

Evropa

20:26 - Ruské jednotky podle Pentagonu převzaly kontrolu nad městem Izjum jihovýchodně od Charkova, sdělil novinářům vysoce postavený činitel americké obrany.

20:12 - Při ruském ostřelování čtvrti v západní části Kyjeva zemřeli nejméně dva lidé, informovala Státní služba pro mimořádné události. Ostřelování způsobilo také požár skladu.

Ruské ostřelování čtvrti v Kyjevě má nejméně dvě oběti, hlásí Ukrajinci

Evropa

20:07 - Válce na Ukrajině se dalo zabránit, kdyby NATO lépe naslouchalo předchozím varováním z vlastních řad. Prohlásil to jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Podle agentury Reuters odmítl odsoudit za invazi Rusko.

19:37 - Automatický překladač mezi češtinou a ukrajinštinou vyvinuli experti z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK). Fakulta o tom dnes informovala na webu. Překladač na zjednodušené webové stránce má uprchlíkům z Ukrajiny usnadnit kontakt v českém prostředí. Podle fakulty je kvalita překladu vysoká díky využití nových metod strojového učení.

Starší informace z on-line reportáže najdete v článku níže:

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrtečního večera

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám