Hlavní obsah

Ukrajinský velvyslanec: Jednou budeme vzpomínat na velké české srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis ocenil vlnu podpory a solidarity ze strany Čechů. Poznamenal, že chápe, že přítomnost Ukrajinců v Česku způsobuje mimořádné problémy pro vládu a místní samosprávu, ale po ukrajinském vítězství se většina z nich vrátí do vlasti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis

Článek

„Jsme si vědomi, že přítomnost Ukrajinců na českém území způsobuje mimořádné problémy pro vládu, místní samosprávu, společnost jako celek i rozpočet. Tyto ženy a děti nejsou pracovními migranty. Jejich bezpečí je jistou zárukou pro jejich manžely, aby neměli starost o své blízké a mohli relativně klidně a s chladnou hlavou bránit Ukrajinu a Evropu před ruskými agresory,” řekl Perebyjnis ve videovzkazu, který umístil na svůj twitterový účet a sdílela ho i ukrajinská ambasáda.

Na Čechy se ve svém vzkazu obrátil s prosbou, aby složité období překonali společně. „Ukrajina zvítězí a většina těch, kteří museli odjet, se vrátí domů a bude s vděčností vzpomínat na české pohostinství, velké české srdce a otevřenou českou duši,” dodal ukrajinský velvyslanec v Praze.

Perebyjnis také řekl, že Ukrajina vidí, kdo jsou opravdoví přátelé a nikdy na to nezapomene.

Vezli mě sedm hodin s pytlem na hlavě. Starosta Melitopolu popsal svůj únos

Válka na Ukrajině

Ukrajinských uprchlíků už je v Česku přes 200 tisíc. Kvůli náporu lidí prchajících před válkou docházejí ubytovací kapacity. Vláda tak požádala prostřednictvím mechanismu civilní ochrany Evropské unie o poskytnutí 25 modulárních humanitárních základen, ve kterých by bylo možné ubytovat až 50 tisíc lidí.

Na Ukrajině začal v pátek už 23. den války. Velká města se zatím daří Ukrajincům bránit. Zřejmě nejhorší je situace v Mariupolu, kde Rusko ve středu zaútočilo na činoherní divadlo, pod kterým se nacházel protiatomový kryt, v němž bylo ukryto asi tisíc lidí. Jejich záchrana stále probíhá.

Reklama

Výběr článků

Načítám