Hlavní obsah

Nobelova cena míru pro Zelenského, navrhují politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl být nominován na Nobelovu cenu míru, píše ukrajinská agentura Unian. Evropští politici žádají Nobelovu komisi, aby se prodloužila uzávěrka přihlášek až do 31. března, a tudíž se návrh na vyznamenání Zelenského mohl přijmout. Termín pro uzávěru přihlášek je totiž 1. února.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„I když chápeme, že se jedná o porušení procedurálních pravidel, domníváme se, že toto porušení je ospravedlněno současnou bezprecedentní situací. Naší demokratickou povinností je postavit se proti autoritářství a podporovat lidi, kteří bojují za demokracii a jejich právo na vlastní správu,“ píše se v otevřeném dopise Nobelově komisi.

Vloni se o Nobelovu cenu míru podělili šéfredaktor ruského opozičního listu Novaja gazeta Dmitrij Muratov a filipínská novinářka Maria Ressa.

Mezi kandidáty na Nobelovu cenu míru byli také bývalý zaměstnanec americké Národní bezpečnostní agentury Edward Snowden, zakladatel WikiLeaks Julian Assange a jeho informátorka Chelsea Manningová.

Anketa

Zasloužil by si podle vás ukrajinský prezident Nobelovu cenu za mír?
Ano
41,3 %
Ne
58,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27933 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám