Hlavní obsah

Čínský prezident Bidena varoval před nevybíravými sankcemi kvůli válce na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Peking
Aktualizováno

Čínský prezident Si Ťin-pching v pátečním telefonátu s americkým, protějškem Joem Bidenem varoval Spojené státy před uvalováním tvrdých a nerozlišujících sankcí kvůli válce na Ukrajině. Uvedl to list Financial Times, podle něhož také vyzval Bidena, aby si zachoval chladnou hlavu a jednal racionálně.

Foto: koláž s Reuters

Joe Biden a Si Ťin-pching

Článek

Si Ťin-pching ve videohovoru Joeu Bidenovi řekl, že konflikty a konfrontace, jako jsou události na Ukrajině, nejsou v ničím zájmu. Čínský prezident také poznamenal, že „krize na Ukrajině je něco, co nechceme vidět“ a USA a Čína „musejí nést na ramenou svůj díl mezinárodní odpovědnosti a pracovat pro světový mír”.

Si ovšem tvrdě kritizoval, že USA a jejich spojenci trestají Rusko sankcemi, které by mohly být rozšířeny na další země, jež spolupracují s Moskvou, a to včetně Číny. „Rozsáhlé a nerozlišující sankce by mohly vést jen k lidskému utrpení. Pokud by se dále eskalovaly, mohly by rozpoutat vážnou krizi v globální ekonomice i obchodu, ve financích, energetice, v zásobování potravinami i v průmyslových a dodavatelských řetězcích, ochromit již tak chřadnoucí světovou ekonomiku a způsobit nezvratné ztráty,“ řekl Si Ťin-pching podle čínského zdroje.

Dopady regulace. Čínští technologičtí giganti zruší letos desítky tisíc míst

Internet a PC

"Prioritou je udržet v chodu dialog a vyjednání, vyhnout se civilním obětem, předejít humanitární krizi a ukončit nepřátelské akce tak rychle, jak jen to je možné," dodal Si.

Podle serveru Politico měl Biden v úmyslu v telefonátu tlačit na to, aby se Čína aktivně zapojila do diplomatických jednání a přinutila Vladimira Putina, aby válku ukončil. Bílý dům uvedl, že Biden „popsal, jaké by mělo důsledky, kdyby Čína poskytla materiální pomoc Rusku, které podniká bezohledné útoky na ukrajinská města a civilisty”.

Biden měl podle agentury AFP čínského prezidenta vyzvat, aby se kvůli ruské invazi na Ukrajinu distancoval od ruského prezidenta Vladimira Putina. „Pro prezidenta Bidena je to příležitost posoudit, co si prezident Si myslí,“ avizovala telefonát mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Rozhovor začal podle sdělení Bílého domu v devět ráno (14:00 SEČ). Státníci spolu hovořili poprvé od listopadu.

Čína začíná obracet, opatrně vyjadřuje podporu Ukrajině

Válka na Ukrajině

Čínský velvyslanec na Ukrajině ve čtvrtek ubezpečil tamní představitele, že Čína chce Ukrajině pomoct a v žádném případě na ni nezaútočí. Toto stanovisko následně posvětilo prostřednictvím mluvčího i čínské ministerstvo zahraničí.

Čína se už rozhodla pomáhat Rusku ve válce, bojí se Američané

Evropa

Reagoval tak na zprávy, že je Čína připravena vyslyšet žádost Ruska o vojenskou a materiální pomoc. Podle amerických médií je Čína také připravena Rusku vyhovět i po sedmihodinovém „intenzivním“ jednání amerického poradce pro bezpečnost Jakea Sullivana s čínskou delegací, ke kterému došlo v pondělí. Čínští představitelé to označili za dezinformace.

Reklama

Výběr článků

Načítám