Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrtečního večera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší informace z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Následky ostřelování Kyjeva

Článek

19:34 - Při ruském ostřelování Kyjeva zemřeli nejméně dva lidé a ve vesnici u metropole zahynulo při ruském útoku dítě, uvedly ukrajinské úřady.

19:24 - Francouzský prezident Emmanuel Macron nevyloučil, že se po vzoru premiérů z Česka, Polska a Slovinska také vydá do Kyjeva, ale jen pokud to bude účelné. Řekl to dnes podle agentury Reuters novinářům.

Ukrajinské město zasadilo Rusku jeden z nejrozhodnějších úderů

Zahraniční

18:52 - Moskva při jednáních s Kyjevem zmírňuje svůj postoj a o některých jejích dřívějších požadavcích už se nejedná, uvedl poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak

„V poslední době se ruská delegace výrazně umírnila. Nyní posuzuje okolní svět objektivněji,“ citovala Podoljakova slova ukrajinská agentura Unian.

18:24 - Skupina velkých světových ekonomik G7 dnes vyzvala Rusko, aby neprodleně umožnilo humanitární pomoc Mariupolu a dalším obléhaným ukrajinským městům. Obléhání a odpírání pomoci je nepřijatelné, uvedla skupina ve společném prohlášení, které po rozhovorech uvnitř G7 zveřejnila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

17:27 - Na Ukrajinu míří tisícovka čečenských dobrovolníků, kteří se tam chtějí zapojit do bojů, napsal ve čtvrtek na sociální síti telegram čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

16:51 - Agentura AP natáčela v mariupolské nemocnici.

Výbuchy, pláč a sklepy plné mrtvých. Drsná reportáž z mariupolské nemocnice

Válka na Ukrajině

Výbuchy, pláč a sklepy plné mrtvých. Drsná reportáž z mariupolské nemocniceVideo: AP

16:30 - USA budou jednat se spojenci o formě pomoci Ukrajině, řekl americký ministr obrany Austin. Slovensko je ochotno věnovat raketový systém za náhradu.

16:28 - Při ostřelování Černihivu zemřela pětičlenná rodina. Kromě dvou dospělých přišla o život i jejich 12letá dcera a tříletá dvojčata, uvedla agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Při ostřelování Černihivu zahynula pětičlenná rodina se třemi dětmi.Video: AP

16:19 - „Ruská federace přesvědčuje svět, že neničí civilní oblasti, neostřeluje města a mezi občany nejsou žádné oběti. To vše: lživá propaganda. Pravda je : tisíce zničených měst, domů a lidí. Pravda je: humanitární katastrofa způsobená Ruskou federací,“ napsal na Twitteru hlavní vyjednavač ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak.

15:41 - Evropská kosmická agentura (ESA) pozastavuje misi na Mars, kterou měla naplánovanou ve spolupráci s Ruskem.

15:35 - Nejméně 21 lidí přišlo o život při ruském ostřelování ukrajinského města Merefa u Charkova, píše agentura Unian. Z 25 zraněných je deset ve vážném stavu.

15:15 - Po sociálních sítích se šíří zprávy, že byl zadržen zástupce velitele Ruské národní gardy (Rosgvardia) generál Roman Gavrilov. Tuto informaci přinesl i Christo Grozev, redaktor investigativního serveru Bellingcat, kterému to měly potvrdit tři nezávislé zdroje.

Ruský server Ura.ru pak přinesl informaci, že generál Gavrilov byl odvolán, nikoliv zadržen. Jednotky Rosvdgardia se účastní invaze na Ukrajinu a v počátečních bojích utrpěly těžké ztráty.

15:03 - V některých ruských městech se svádí bitva o cukr. Video z jednoho z moskevských supermarketů sdílela Nexta.

14:51 - Při ruském ostřelování ukrajinského města Černihiv přišli ve čtvrtek o život civilisté včetně občana Spojených států, oznámil na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní policii. Ta počet obětí dosud neupřesnila.

14:43 - Server Nexta zveřejnil záběry kamery v obchodě v Kyjevě v momentu, kdy ho v noci zásahly ruské rakety.

14:39 - Řidičské průkazy uprchlíků z Ukrajiny platí i v Česku. Vyměnit si je budou muset až v případě pobytu delšího než jeden rok. Zároveň zde mohou i registrovat nové či ojeté vozy a dočasně používat svá auta i bez registrace. Uvedlo to ministerstvo dopravy.

14:32 - Litevský parlament ve čtvrtek jednohlasně schválil rezoluci na podporu bezletové zóny nad Ukrajinou. Po estonských zákonodárcích tak jde o druhý apel vůči OSN, aby konala. 

14:26 - Společnost Nestlé hodlá i nadále pokračovat v podnikání v Rusku. Po jednání s ředitelem společnosti Markem Schneiderem to zklamaně oznámil na Twitteru ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

14:08 - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k „přirozené očistě” od "„šmejdů a zrádců” v Rusku, kteří zpochybňují jeho invazi na Ukrajinu. Informoval o tom britský list Guardian.

V televizním projevu 16. března rovněž obvinil Západ, že se snaží rozdělit ruskou společnost a vyprovokovat občanskou konfrontaci.

13:54 - V Černihivu bylo za posledních 24 hodin zabito 53 lidí, píše Nexta.

13:46 - Polské hranice překročily od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února téměř dva miliony uprchlíků, počet příchozích se ale v posledních dnech mírně snížil. Informovala o tom dnes polská pohraniční stráž. Maďarsko naopak očekává příchod "větší vlny" uprchlíků z Ukrajiny během příštího týdne, uvedl premiér Viktor Orbán.

13:30 - Americký prezident Joe Biden bude v pátek hovořit s čínským prezidentem Si Ťin-Pchingem o „zvládání soupeření mezi našimi zeměmi, stejně jako o ruské válce proti Ukrajině a dalších otázkách společného zájmu”, uvedla ve čtvrtek mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Americká stanice CNN připomíná, že nadále ve Washingtonu panují obavy, že je Čína ochotna poskytnout Rusku vojenskou a další podporu s invazí na Ukrajinu.

13:18 - Předseda britského zahraničního výboru Tom Tugendhat ve vysílání rádia  Talk uvedl, že rozhodně „není náhoda”, že Rusové zaútočili na budovu Činoherního divadla v Mariupolu, pod níž se v krytu skrývala tisícovka lidí. Dále uvedl, že je evidentní, že ruská armáda nemá žádné velení a řízení. Dokládá to skutečností, že byl již zabit čtvrtý generál.

12:53 - Německý kancléř Olaf Scholz ve čtvrtek na společné tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem v Berlíně prohlásil, že NATO nebude riskovat eskalaci války na Ukrajině vojenskou intervencí. „Základní povinností aliance je zajistit bezpečnost všech členů,” řekl Scholz.

V Evropě vyrostla zeď mezi svobodou a nesvobodou. Zbořte ji, vyzval Scholze Zelenskyj

Válka na Ukrajině

12:44 - Vyhoštění tří ruských diplomatů v souvislosti se špionážní aférou na Slovensku není přátelský krok, který by mohl být ponechán bez odpovědi. Podle agentury TASS to ve čtvrtek uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

12:20 - Británie pošle do Polska systém protiletadlové obrany Sky Sabre a stovku vojáků. Při své návštěvě ve Varšavě to dnes oznámil britský ministr obrany Ben Wallace. Londýn tak chce podpořit východní křídlo NATO a posílit polskou obranu před případným útokem Ruska.

11:55 - Moskva nesplní požadavek Mezinárodního soudního dvora OSN (ICJ), který ve středu nařídil Rusku okamžitě zastavit válečné operace na Ukrajině. Uvedl to dnes podle ruských médií mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Ruské odmítnutí se očekávalo.

11:40 - NATO na Ukrajině rozhodně nezasáhne, řekl německý kancléř Olaf Scholz na setkání s šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Ukrajině ale Scholz slíbil zbraně.

11:35 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se ve Španělsku zaregistrovalo asi 4 500 uprchlíků. Reálné počty jsou však vyšší, uvědomuje si tamní ministr pro migraci Jose Luis Escriva. Celkově již z Ukrajiny uprchly tři miliony lidí, převážně žen a dětí.

11:17 - Další zachycená konverzace ukrajinských tajných služeb ukazuje úpadek morálky ruských okupantů. Ruští vojáci se snaží dostat k ukrajinské munici, aby se s ní mohli střelit do nohy a jít do nemoncnice. Nahrávku na Twitteru sdílela stanice Nexta, pravost ale v tuto chvíli nelze nezávisle ověřit.

10:53 - Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů šajch Abdulláh bin Zajd jedná v Moskvě s ruským ministrem Sergejem Lavrovem. Informoval o tom blízkovýchodní web The National.

10:36 - Německý deník Bild informoval o zvláštním letu Sergeje Lavrova, který měl údajně namířeno jednat do Číny, ale jeho letadlo se uprostřed cesty nad Novosibirskem otočilo o 180 stupňů a vrátilo se do Moskvy. Bild spekuluje, že Čína buď odmítla vstup letadla do svého vzdušného prostoru, nebo Lavrova povolal zpět domů prezident Vladimir Putin. K incidentu došlo před 10 hodinami, z toho důvodu se rovněž nabízí spojitost se zatím nevysvětlenými výbuchu v Bělorusku.

Šéf ruské diplomacie Lavrov v polovině cesty otočil svůj let do Pekingu

Stalo se

10:27 - Raiffeisen Bank zvažuje kvůli invazi na Ukrajinu odchod z Ruska. „Tato bezprecedentní situace nás nutí zvážit svou pozici v Rusku. Vyhodnocujeme nyní všechny strategické možnosti týkající se budoucnosti Raiffeisenbank Russia, včetně odchodu RB z Ruska,” napsal v prohlášení, které banka zveřejnila na svém webu, výkonný ředitel RBI Johann Strobl.

10:15 - Jihovýchodní město Mariupol je téměř celé zničeno. Uvedl to místostarosta města Serhij Orlov. „Myslím si, že 80-90 procent (města) bylo bombardováno. Žádná budova není nepoškozená – buď zničená, nebo poškozená,” cituje Ukrajinska Pravda místostarostu.

10:05 - Generální štáb ozbrojenných sil Ukrajiny zuvádí, že bylo zabito si 14 tisíc ruských vojáků. Informaci nelze nezávisle ověřit.

9:53 - Ukrajinská média citují Fan Sien-žunga, čínského velvyslance na Ukrajině, který 16. března řekl gubernátorovi Lvovské oblasti, že Čína „nikdy nezaútočí na Ukrajinu” a poskytne jí hospodářskou pomoc.

Čína začíná obracet, opatrně vyjadřuje podporu Ukrajině

Válka na Ukrajině

9:46 - Od začátku válečné invaze Ruska na Ukrajinu bylo zabito 108 dětí, cituje server Nexta úřad nejvyššího žalobce. Přes 120 jich pak bylo zraněno.

9:40Webové stránky ruských úřadů a vlády čelí „bezprecedentním kybernetickým útokům“. Ve čtvrtek to uvedla ruská zpravodajská agentura TASS s odkazem na ministerstvo pro digitální rozvoj.

Terčem kybernetických útoků se staly například webové stránky Kremlu, dopravce Aeroflot či banky Sberbank. Weby ruských úřadů a vlády přitom podle vyjádření digitálního ministerstva čelí nájezdům hackerů opakovaně.

9:32 - Mariupolské úřady tvrdí, že protiatomový kryt v divadle odolal výbuchu bomby. Nyní pracují na tom, aby se lidé dostali ven.

Kryt pod mariupolským divadlem odolal výbuchu. Začíná záchrana tisícovky lidí

Válka na Ukrajině

9:21Ministerstvo vnitra udělilo už téměř 180.000 víz určených pro lidi zasažené ruskou invazí na Ukrajinu. Cizinecké policii se nahlásilo skoro 100.000 uprchlíků. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo zveřejnilo na twitteru. Nejvíce lidí, přes 43.000, je podle statistik ministerstva vnitra v Praze. Následuje Středočeský kraj, kde je zhruba 25.000 uprchlíků a Jihomoravský kraj s více než 16.000 lidmi. Nejméně lidí se naopak nahlásilo ve Zlínském kraji, bylo jich pod 5000.

9:08 - Před divadlem v Mariuopolu, který ve středu večer zcela zničila ruská bomba, byl z obou stran obří nápis v azbuce „Děti”. Byl viditelný i ze satelitních snímků. V protiatomovém krytu, který se nachází pod budovou divadla, zůstalo uvězněno asi tisíc lidí. Zda přežili, zatím není známé.

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Válka na Ukrajině

9:06 -  V severoukrajinském Černihivu si ostřelování ruskými jednotkami jenom za středu vyžádalo životy 53 civilistů, uvedla podle Reuters místní správa.

09:04 - Ukrajina s Ruskem na čtvrtek dohodla devět humanitárních koridorů. Během brífinku to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

09:01 - Čína se staví proti americkým sankcím proti Rusku. „Destabilizují světový trh, budeme chránit zájmy národních podniků,” oznámil ve čtvrtek zástupce čínského ministerstva obchodu Kao Feng.

08:34 - Podle odhadů OSN už z Ukrajiny uprchly před válkou tři miliony lidí. Na Twitteru to napsal generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres.

Putin se zradikalizoval. Okolo Ruska chce další Běloruska

Válka na Ukrajině

08:16 - Server Nexta zveřejnil záběry z ruského ostřelování města Merefa v Charkovské oblasti, kde byla zničena škola a dům kultury.

08:12 - „Uzbekistán uznává nezávislost, suverenitu a územní celistvost Ukrajiny. Neuznáváme Doněckou a Luhanskou republiku,“ uvedl uzbecký ministr zahraničí Abdulaziz Kamilov.

08:02 - Panamský námořní úřad uvedl, že ruské rakety v Černém moři od začátku invaze na Ukrajinu zasáhly už tři panamské lodě, přičemž jednu potopily.

Rusko zasáhlo raketami v Černém moři už tři panamské lodě, jednu potopilo

Válka na Ukrajině

07:46 - Zdravotnická zařízení se ve válce stávají terči, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). V první části letošního roku zaznamenala po celém světě dosud nejvyšší počet útoků na místa poskytování zdravotní péče v historii.

WHO ověřila 89 útoků na zdravotnická zařízení za prvních 75 dnů letošního roku – včetně 43 útoků na Ukrajině, píše server The Independent. Ukrajinský zdravotnický systém podle ní „balancuje na hraně“.

07:42 - Trosky sestřelené ruské rakety v Kyjevě poničily výškovou budovu. Jeden člověk přišel o život, tři další se zranili.

Foto: Ukrajinské ministerstvo pro mimořádné události

Zbytky sestřelené ruské rakety zasáhly výškovou budovu v Kyjevě.

Sestřelená ruská raketa trefila v Kyjevě výškovou budovu

Válka na Ukrajině

07:19 - Na ukrajinských webech se šíří podvodná nahrávka prohlášení prezidenta Volodomyra Zelenského, v němž ukrajinské vojáky vyzývá ke složení zbraní. Toto video je dílem hackerů.

„Ukrajinci, vzdejte se!“ říká Zelenskyj na deepfake videu

Bezpečnost

07:02 - Ukrajinská agentura Unian přinesla svědectví Christiny Džolosové, která popsala beznadějnou situaci v Mariupolu.

Mrtví na ulicích, žádná voda, léky ani potraviny. Město duchů Mariupol

Válka na Ukrajině

06:44 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům ve středu odbavilo 2765 lidí, ubytování zajistilo pro 283 z nich. Od začátku invaze se na něj obrátilo 41 616 lidí.

06:21 - Vzhledem ke zpožděním při dosahování svých cílů a neúspěchu při kontrole ukrajinského vzdušného prostoru Rusko pravděpodobně spotřebovalo mnohem více zbraní odpalovaných ze vzduchu, než původně plánovalo. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany. Britové z toho vyvozují, že Moskva se proto pravděpodobně uchyluje k používání starších, méně přesných zbraní, které jsou méně vojensky efektivní, zato je u nich větší pravděpodobnost civilních obětí.

V čem se blokáda Mariupolu liší od Leningradu, obrátil se Zelenskyj na Rusy

Evropa

05:40 - Ruská invaze a válka na Ukrajině bude zřejmě znamenat také vážné ztráty pro turecké podnikatele v cestovním ruchu, z nichž mnozí se už výrazně zadlužili kvůli uzávěrám způsobeným pandemií nemoci covid-19. Napsal to turecký deník Cumhuriyet. Ruští a ukrajinští turisté se totiž podílejí více než čtvrtinou na počtech zahraničních návštěvníků v Turecku.

04:46 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve svém posledním nočním projevu obrátil na Rusy a vyzval je, aby se zamysleli nad tím, zda se současná ruská blokáda ukrajinského Mariupolu liší od obléhání Leningradu vojáky nacistického Německa za druhé světové války. Na svět apeloval, aby Rusko označilo jako teroristický stát, uvedla agentura Ukrinform.

Rusové nemají zájem na ukončení války, tvrdí poradce Zelenského

Evropa

03:38 - Alexander Rodnyansky, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskeho, v pořadu německé televize ARD varoval před očekáváními, že válečný konflikt s Ruskem se vyřeší mírově v brzké době. Pokud nyní ruské vedení říká, že má zájem na mírovém řešení, je to klamný manévr, řekl Rodnyansky.

03:10 - Cesta trojice evropských premiérů do válčícího Kyjeva byla „naivní“, pro Ukrajinu ale zároveň velmi důležitá, myslí si šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin. Řekl to v rozhovoru s televizní stanicí CNN. Vyjádřit osobně podporu ukrajinské vládě a Ukrajincům do Kyjeva v úterý přijeli český premiér Petr Fiala a jeho kolegové z Polska a Slovinska.

Slovensko souhlasilo s poskytnutím systému S-300 Ukrajině, napsala CNN

Válka na Ukrajině

02:30 - Kanada potrestala Bělorusko za podporu invaze na Ukrajinu. Pro běloruská letadla se uzavřel kanadský vzdušný prostor, oznámilo tamější ministerstvo dopravy na Twitteru. Od 27. února je uzavřen kanadský vzdušný prostor pro ruské letouny.

02.00 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zasáhly v Černém moři ruské rakety tři lodě plující pod panamskou vlajkou. S odvoláním na panamský námořní úřad o tom informovala agentura Reuters. Jedno plavidlo se potopilo, ale incident si nevyžádal žádné oběti, poznamenal úřad.

Jsem jen člověk. Ruská novinářka se bojí o život

Evropa

01:21 - Ruské síly začaly likvidovat nevybuchlou munici poblíž jaderné elektrárny v Záporoží, píše ukrajinská agentura Unian.

00:47 - Ukrajinské ozbrojené síly sestřelily nad Kyjevem letouny Suchoj SU-25 a stíhačku Suchoj SU-35. Na Facebooku to uvedl vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

00:06 - Starosta Melitopolu Ivan Fedorov propuštěn z ruského zajetí a za to Ukrajina předala Rusku devět zajatých ruských vojáků, napsala agentura Unian s odkazem na prohlášení Darji Zarivné, tiskové poradkyně prezidenta Zelenského.

23:32 - Ruské síly zahájily raketový útok na města Sarny, které leží na řece Sluči severně od Rovna, napsala agentura Unian s odvoláním na informace starosty Ruslana Serpeninova. „Byl zaznamenán raketový zásah na jedno ze zařízení vojenské infrastruktury ve městě Sarny,“ řekl šéf krajské státní správy Rovno Vitaliy Koval.

Bránit Ukrajinu se vydal také bývalý tenista

Válka na Ukrajině

22:51 - Velká Británie, Spojené státy, Francie, Albánie, Irsko a Norsko požádaly o jednání Rady bezpečnosti OSN k situaci na Ukrajině, uvedla na Twitteru stálá britská mise při světové organizaci.

22:41 - Téměř 6500 lidí uprchlo během středy z obléhaného Mariupolu. Podle vicepremiérky Iryny Vereshschukové dorazilo 6426 lidí včetně 2039 dětí do Zaporožného. Ruské okupační síly ovšem znovu neumožnily vstup humanitárního konvoje s pomocí do obléhaného města, informuje The Kyiv Independent.

22:12 - Bývalý dlouholetý velvyslanec USA na Ukrajině John Ed Herbs podporuje vyhlášení omezené bezletové zóny, které by na Ukrajině zajišťovaly bezpečnost humanitárních konvojů a evakuačních koridorů.

V rozhovoru pro televizi CNN to zdůvodnil: „To nejlepší, co můžeme udělat pro americkou politiku, pro naše nejlepší zájmy v Evropě, je přestat se strachovat o to, co Putin považuje za eskalaci situace, ale začít řešit skutečnou Putinovu eskalaci situace.“

22:03 - Srbské aerolinky Air Serbia zrušily všechny své lety do a z Ruska, informuje Nexta.

22:01 Ruské úřady zahájily první tři trestní stíhání na základě nedávno přijatého zákona o zákazu šíření zpráv údajně diskreditujících ruskou armádu. Obvinění míří proti dvěma obyvatelům sibiřského Tomsku a novinářce a foodblogerce Veronice Belocerkovské, napsal informační portál Meduza s odkazem na oznámení vyšetřovacího výboru, ruské kriminální ústředny.

21:39 - Belgická královská rodina nabídla ubytování třem ukrajinským rodinám na útěku před ruskou invazí v jejich vlasti, informuje belgická televize RTBF.

21:36 - Těla pěti lidí, včetně tří dětí, vyprostili záchranáři z trosek zničeného ubytovacího komplexu v Černihivu, píše portál The Kyiv Independent. Rusové na něj zaútočili 13. března.

21:29 - Na příštím summitu NATO by se měla řešit otázka vyslání mírové mise na Ukrajinu, informuje portál Nexta.

21:17 - Poznámka prezidenta USA Joea Bidena o tom, že je ruský prezident Vladimir Putin válečný zločinec, je nepřijatelnou a neodpustitelnou rétorikou, řekl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmytrij Peskov.

21:04 -  Francouzská prokuratura začala vyšetřovat smrt kameramana americké televize Fox News Pierra Zakrzewského jako možný válečný zločin. Uvedla to dnes agentura AFP. Zakrzewski, který byl zabit v pondělí na Ukrajině, měl francouzské a irské občanství, a proto případ mohou vyšetřovat francouzské justiční orgány.

Při ostřelování Kyjeva zemřel kameraman Fox News

Válka na Ukrajině

20:51 - Dánsko ve zrychleném režimu přijalo zákon, který umožní běžencům z Ukrajiny začít v Dánsku pracovat, chodit do školy a pobírat sociální dávky téměř bezprostředně po příjezdu do země. Uprchlíci z válkou postižené země mohou žádat o dočasné povolení k pobytu, které bude platit až dva roky. Vyhnou se tak složitému procesu žádosti o azyl, informovala agentura Reuters.

20:44 - Spojené království potvrdilo dodávku systémů protiletecké obrany pro Ukrajinu. Podle britského ministra obrany Bena Wallace už jsou na cestě. Kdy přesně budou dodány na místo, není jasné.

20:36 - Prezident USA Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince. Jde o jeho dosud nejpříkřejší vyjádření od začátku invaze.

Biden poprvé označil Putina za válečného zločince

Válka na Ukrajině

20:35 - Slovensko souhlasilo s převodem protiletadlových systémů S-300 na Ukrajinu, ale pouze v případě, že jim tento krok NATO proplatí.

20:30 - Předseda zahraničního výboru britské sněmovny Tom Tugendhat ocenil cestu lídrů České republiky, Polska a Slovinska do Kyjeva. „Skvělá práce,” okomentoval na Twitteru fotografii českého premiéra Petra Fialy.

20:25 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si telefonoval s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem, kterého označil za „přítele Ukrajiny”. Hovořili mimo jiné o možnostech „zintenzivnění mírového dialogu”.

20:15 - Ruské střely dopadly na veřejný bazén v Mariupolu, kde se ukrývali civilisté, cituje guvernéra Donětské oblasti Pavla Kyrylenka server The Kyiv Independent. Počet obětí není znám. Podle serveru zůstaly v místě uvězněné pod sutinami.

Podle Rusů si Ukrajinci divadlo vyhodili do povětří sami

Válka na Ukrajině

19:38 - Na sociálních sítích se objevilo video z dronu, na němž ukrajinští vojáci zlikvidují ruský tank v Mariupolu.

19:22 - Ruské ministerstvo obrany popřelo bombardování divadla v Mariupolu. Podle něj jde o provokaci, budovu prý vyhodili do povětří sami Ukrajinci.

19:15 - Generální štáb ukrajinské armády na Facebooku informoval, že ruští okupanti odpoledne vedli palbu raketometem na kolonu civilistů, kteří se evakuovali z Mariupolu směrem do Záporoží. Podle dostupných informací jsou na místě mrtví a zranění, včetně dětí.

19:13 - Beroun přispěje 500 000 korun na humanitární pomoc Ukrajině. Finanční dar pošle prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Lékaři bez hranic. Rozhodli o tom dnes zastupitelé, řekla starostka Soňa Chalupová (ODS).

19:01Unesený starosta obsazeného Melitopolu na jihu Ukrajiny byl osvobozen při speciální operaci z ruského zajetí, oznámil dnes zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

Starostu Ivana Fedorova v pátek unesli ruští vojáci. V neděli pak Rusko na jeho místo jmenovalo novou starostku Halynu Danylčenkovou.

Unesený starosta Melitopolu byl osvobozen

Válka na Ukrajině

18:55 - Spojené státy pošlou ukrajinské armádě další protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla, aby se země dál dokázala bránit ruské invazi. Novinářům to dnes řekl prezident USA Joe Biden, podle nějž tím jeho administrativa poskytla Ukrajině zbraně za celkem dvě miliardy dolarů (44,8 miliard korun), přičemž polovinu z toho jen za poslední týden.

USA pošlou na Ukrajinu další protiletadlové systémy a drony, slíbil Biden

Válka na Ukrajině

18:53 - Evropské akcie výrazně posílily, obchodování tak uzavřely na nejvyšší úrovni od konce února. Těžily z nadějí na pokrok v jednáních Ukrajiny a Ruska o ukončení konfliktu i z plánů Pekingu na další opatření na podporu čínské ekonomiky. Panevropský index STOXX Europe 600 si dnes připsal 3,06 procenta na 448,45 bodu. Od začátku letošního roku nicméně nadále ztrácí přes osm procent.

18:43 - Ministr zahraničí USA Antony Blinken: Američané „velmi pečlivě zkoumají”, zda Rusové na Ukrajině úmyslně útočí na civilisty a novináře.

18:23 - O shozené bombě na mariupolské divadlo už píše agentura Reuters i stanice BBC. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba uvedl, že Rusové museli vědět, že střílí na budovu, kde se ukrývá tisícovka civilistů.

Rusové shodili bombu na divadlo v Mariupolu, uvnitř se ukrývalo tisíc lidí

Válka na Ukrajině

18:10 - Americký prezident Joe Biden Ukrajině přislíbil pomoc ve výši 800 milionů dolarů (18 miliard Kč).

18:09 - Ministerstva a další úřady mají od pondělí uvolnit své ubytovací kapacity, rozhodla vláda. Vnitro je dostane k dispozici pro uprchlíky z Ukrajiny.

Topolánek: Fialova cesta má symboliku

Válka na Ukrajině

17:55 - Ruské rakety zcela zničily Divadlo v Mariupolu. Uvnitř se podle tamních médií ukrývalo na tisíc lidí. Všichni skončili pod troskami, píše server Nexta. Další informace o zraněných nebo mrtvých zatím nejsou k dispozici.

17:46 - Do evakuace uprchlíků z Ukrajiny se zapojil i fotbalový klub AC Sparta Praha. Klubový autobus vyzvedne na hranici 43 lidí, informuje Sparta na svém twitteru. „Jedná se o malé fotbalisty klubu FC Minaj a jejich rodinné příslušníky. Sparta zajistí ubytování, pravidelné tréninky i školní docházku.”

17:39 - NATO se pokusilo spojit s Ruskem prostřednictvím dekonfliktní horké linky a písemných dopisů, ale ukázalo se to jako neúspěšné, uvedli vysocí vojenští představitelé bloku.

17:32 - Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval na ruském území web britské stanice BBC, informovala agentura Interfax. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová k tomu na sociální síti Telegram uvedla, že podle ní jde „teprve o začátek reakce na informační válku proti Rusku rozpoutanou Západem". Již dříve ruské úřady zablokovaly přístup k ruskojazyčné službě BBC a řadě dalších nezávislých médií.

Dohoda mezi Kyjevem a Moskvou krachuje na podobě neutrality

Evropa

17:21 - „S**čka!, promiňte”, zareagoval expresivně starosta Kyjeva Vitalij Kličko na dotaz novináře, který jej konfrontoval s Putinovým tvrzením, že Rusové útočí jen na vojenské cíle. „Kde tady jsou vojenské cíle? Tady ta budova za námi je vojenský cíl,” ukazoval reportérovi na raketovým útokem zničený obytný činžák, kolem kterého procházeli.

17:05 - Za dvacet dní invaze zničila ruská armáda na 3500 státních objektů, tedy úřadů, škol nebo nemocnic, tvrdí zpravodajský portál Nexta.

17:02 - Ukrajina a Rusko vypracovaly předběžný mírový plán na ukončení války. Dohoda zahrnuje příměří a stažení ruských vojsk, pokud se Kyjev vzdá ambicí na členství v NATO a přijme omezení svých ozbrojených sil, uvedl Financial Times s odvoláním na nejmenované představitele zapojené do rozhovorů.

16:56 - Žalobce Mezinárodního soudního dvoru Karim Khan dorazil během středy osobně na Ukrajinu. Telefonicky mluvil i s prezidentem Volodymyrem Zelenskym. Jeho návštěvou začalo oficiálně vyšetřování možných válečných zločinů ruské armády na Ukrajině.

16:50 - Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Rusku, aby zastavilo invazi na Ukrajinu. Oběma stranám pak nařídil konflikt dál nestupňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám