Hlavní obsah

Rusové nemají čas, munici ani lidi. Příštích 10 dní rozhodne, říká americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruskému vojsku dochází čas, munice i lidská síla. Jestli se má Ukrajina ubránit, musí Západ navýšit podporu právě teď, před dalším náborem branců do ruské armády, píše ve svém posledním komentáři bývalý americký generál Ben Hodges z Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA).

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank na sídlišti ve městě Volnovacha

Článek

„Ruským generálům dochází čas, munice i lidské zdroje. To není založeno na žádných interních informací od rozvědky, je to jasné z otevřených zdrojů a mých vlastních zkušeností. Mohu se mýlit, ale jsem si tímto odhadem jistý,” píše v úvodu Hodges.

Text s názvem „Následujících 10 dní tuto válku rozhodne” vyšel v úterý 15. března na stránkách již zmíněného think-tanku CEPA, kde Hodges působí jako předseda strategických studií.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký generál Ben Hodges

Neprobíhá to dobře. Rusko přiznalo problémy v jednání s Ukrajinou

Evropa

Podle Hodgese se prokazuje efektivita nebývale rozsáhlých ekonomických sankcí, která do ulic ruských měst dostává čím dál více protestujících –⁠ byť se tamní propaganda tuto skutečnost snaží zakrýt.

Rusko nemá dostatek lidí ani palebné síly, aby hlavní město obklíčilo, natož aby ho dobylo.
bývalý americký generál Ben Hodges

Poukazuje také na evidentní nedostatek munice v ruské armádě. „Jejich přechod na opotřebovávací válku zvyšuje spotřebu více, než plánovali a než jsou schopni unést. Stále budou mít k dispozici velké množství konvenčního dělostřelectva a takzvaných 'hloupých bomb' (klasická nenaváděná puma – pozn. red.),” píše Hodges.

Málo vojáků

Hodges dále vysvětluje, že množství vojáků, které Vladimir Putin na Ukrajinu vyslal, musí být velmi obtížné koordinovat. „Pentagon uvedl, že na Ukrajině bylo nasazeno 50 procent ruských bojových sil. Na vrcholu našich válek v Iráku a Afghánistánu bylo nasazeno asi 29 procent. A i to bylo obtížné udržet,” podotýká.

Ruská armáda je na hranici svých možností, tvrdí letecký maršál RAF

Válka na Ukrajině

Tato skutečnost podle něj částečně vysvětluje, proč ještě Rusko nebylo schopné obklíčit Kyjev. „Rusko nemá dostatek lidí ani palebné síly, aby hlavní město obklíčilo, natož aby ho dobylo,” píše s dovětkem, že čerpá z vlastní zkušenosti.

„Byl jsem tam před pěti týdny, setkal jsem se s prezidentem Zelenským. Je to velmi velké, hustě osídlené centrum na břehu jedné z největších evropských řek. Je to obtížný, složitý městský terén,” vysvětluje.

Dvanáct předpovědí Fukuyamy: Rusko míří k porážce, Putin skončí

Válka na Ukrajině

Podle Hodgese lze očekávat vyšší frekvenci náletů, pozemních útoků, a tudíž další nevinné oběti a vlnu migrantů. „Ale nevěřím, že (Kyjev) padne,” myslí si.

Počet obětí je v tisících

Od začátku ruské agrese se vedou spory o tom, kolik vojáků na obou stranách vlastně padlo. Každá strana pochopitelně nadhodnocuje počet zabitých nepřátel a naopak udává nižší míru vlastních ztrát.

Následujících 10 dní je rozhodujících. Je to závod a já nevidím dostatečnou naléhavost. Musíme sešlápnout plyn, a to okamžitě.
bývalý americký generál Ben Hodges

Hodges se domnívá, že odhad amerických zdrojů ohledně zabitých ruských vojáků (pět až šest tisíc) je přesný: „To jsou velmi vysoké počty na pouhé první dva týdny války a mnoho z nich navíc pochází z elitních ruských jednotek – ty je těžké nahradit a Kreml nebude schopen tyto ztráty před ruskou veřejností a všemi ostatními dlouho tajit.”

KOMENTÁŘ: Javeliny stačit nebudou, jenže Západ nemá plán – Alex Švamberk

Komentáře

Bývalý generál rovněž nevěří, že Rusko skutečně disponuje oněmi 900 tisíci vojáky, které vždy uvádělo. „To, že veřejně prosí o 16 tisíc vojáků ze Sýrie a z jiných zemí, je toho důkazem,” myslí si a dodává, že zatímco Ukrajinci se z exilu vracejí domů, aby pomohli v boji za svou rodnou vlast, mnozí Rusové naopak utíkají pryč.

„V tuto chvíli se naskýtá příležitost, jak problém s nedostatkem lidí ještě zhoršit. Další nábor branců do ruské armády se uskuteční 1. dubna, kdy musí přibližně 130 tisíc ruských rodin poslat své syny (18–25 let) do branných středisek, kde budou zařazeni do ruské armády jako vojíni,” připomíná Hodges.

Soud udělil ruské novinářce pokutu 30 tisíc rublů. Jsem nevinná, Putin páchá zločin, říká

Válka na Ukrajině

Podle něj se musí nyní Západ zaměřit na to, aby všemi možnými způsoby obešel ruskou propagandu a varoval tyto rodiny, že své syny fakticky posílají na smrt. Litva je první zemí, která takovou informační kampaň již spustila. Rusky mluvící občané volají do Ruska a snaží se tamní obyvatele informovat o tom, co se na Ukrajině doopravdy děje.

„Pokud se nám podaří přimět nějaké procento těchto rodin k odporu a přidají se k těm již tisícům Rusům, kteří již projevili odvahu protestovat, vyvolá to v celém Rusku šok,” věří generál. „Následujících 10 dní je rozhodujících. Je to závod a já nevidím dostatečnou naléhavost. Musíme sešlápnout plyn, a to okamžitě.”

Reklama

Výběr článků

Načítám