Hlavní obsah

Neprobíhá to dobře. Rusko přiznalo problémy v jednání s Ukrajinou

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl ve středu ruské televizi RBC, že mírová jednání s Ukrajinou neprobíhají dobře, ale je tu nějaká naděje na kompromis. Poradce ruského prezidenta Vladimir Medinskij uvedl pro TASS, že Moskva chce co nejdříve dosáhnout míru a dohody platné po generace. Z Lavrovových slov je však patrná mizivá ochota k ústupkům.

Foto: Maxim Shemetov, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Chceme, aby to byla dohoda na generace, aby i naše děti žily ve světě, jehož základy budou stát na této dohodě,“ řekl Medinskij a dodal: „Chceme co nejdřív dosáhnout míru.“

Zákaz mobilů ve vlaku, horor jít na záchod, líčí korespondent Novinek cestu z Kyjeva

Válka na Ukrajině

Přiznal však, že jednání jsou obtížná: „Rozhovory jsou těžké a pomalé. Samozřejmě bychom si přáli, aby se vše odehrávalo rychleji.“ Zdůraznil, že je snahou v řadě problémů najít ty, na jejichž řešení se lze shodnout, a od nich se odrazit dále a „postupně krok za krokem směřovat k výsledku, k uzavření míru, který bude vyhovovat našim národům“.

Potíže v jednání

I Lavrov přiznal, že podle ruských vyjednavačů je situace složitá: „Konstatují, že rozhovory se z pochopitelných důvodů nevyvíjejí dobře, ale i tak je tu určitá naděje na dosažení kompromisu. K takovým závěrům dospěli i někteří představitelé ukrajinské delegace včetně spolupracovníků kanceláře prezidenta Zelenského.“

Ukrajinci zničili ruské vrtulníky v Chersonu. Pochlubili se i rozmetaným tankem

Evropa

Lavrov dodal, že tu stále existují šance. „Vždy jsou šance. Jako diplomat nemáš právo dát jinou odpověď.“ Podle něj by se šance měly vždy hledat a využívat. „Povzbudily mě některé změny rétoriky Kyjeva, existuje reálnější hodnocení toho, co se děje,“ dodal Lavrov, aniž by uvedl jaké.

Zopakoval, že Rusko chce zajistit svou bezpečnost, předejít tomu, aby se Ukrajina stala neustálou hrozbou pro bezpečnost Ruské federace, zabránit obrodě neonacistické ideologie a zachránit životy lidí na Donbasu. Jinými slovy opakoval mantru o nutnosti denacifikovat Ukrajinu nebo ochránit rusky mluvící obyvatele na Ukrajině před genocidou ze strany odpůrců Rusů.

Rusové chtějí neutrální Ukrajinu

Lavrov především doufá, že se podaří dohodnout neutralitu Ukrajiny, a stěžoval si, že USA ovlivňují postoj Kyjeva.

Vášáryová sepsula cestu trojice premiérů do obléhaného Kyjeva

Válka na Ukrajině

Ruská a ukrajinská strana jednají o možnosti demilitarizované Ukrajiny po vzoru Rakouska či Švédska, uvedl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Reklama

Výběr článků

Načítám