Hlavní obsah

Ruská armáda je na hranici svých možností, tvrdí letecký maršál RAF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Invaze na Ukrajinu pokračuje už osmnáctý den, postup okupantů ale zdaleka není takový, jaký Rusko očekávalo. Podle leteckého maršála britského Královského letectva (RAF) Edwarda Stringera jsou ruští vojáci roztaženi po Ukrajině „na hranici pružnosti“, uvedl v rozhovoru pro Sky News.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině (stav k 13. březnu)

Článek

Mapa dobytého území se příliš nezměnila a pod ruskou kontrolou je z větších měst pouze jihoukrajinský Cherson.

Satelitní snímky ukazují zkázu Mariupolu

Válka na Ukrajině

Odolává například strategicky významné přístavní město Oděsa s milionem obyvatel. Rusko na něj sice podniká nálety, dostat se k němu s pozemními jednotkami ale podle Stringera zatím nemůže, protože by na to potřebovalo více lidí. Pokud chce Oděsu dobýt, muselo by se patrně z jiného získaného území vzdálit. Pak by riskovalo, že jej zase ztratí.

„Oděsa je od Chersonu vzdálena 200 kilometrů, a pokud ji chcete dobýt s dostatečně velkou vojenskou silou, musíte tam vojáky nejen dostat, ale také udržet zásobování. To je, vzhledem k tomu, jak jsou teď ruské jednotky po Ukrajině roztaženy, pro Rusko poměrně daleko a na hranici možností,“ uvedl Stringer.

V Kaliningradu přistál zvláštní Náklad 200. Přivezl ruské padlé

Válka na Ukrajině

Letecký maršál se pozastavil také nad faktem, že od začátku invaze Rusko ztratilo na Ukrajině už nejméně tři vysoce postavené generály, což je značně neobvyklé. „Generálové obyčejně nebojují v předních liniích. Pokud se do nich dostanou, je to známka toho, že je něco hodně špatně,“ vysvětloval Stringer.

„Myslím, že to podporuje, co jsem říkal, že jsou na hranici pružnosti. Generálové se snaží situaci aspoň trochu zachránit a vybičovat vojáky k poslednímu úsilí. Jestliže ale ztratíte tři generály a potvrdíte úmrtí 500 vojáků, pak něco nesedí a je to známka toho, že je něco špatně,“ pokračoval letecký maršál RAF.

Rusko verbuje žoldnéře, nabízí jim 14 tisíc měsíčně, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Podle šéfa britského zahraničního výboru sněmovny, bývalého vojáka a muže s vazbami na Česko Toma Tugendhata svědčí o tom, že Rusové mají vážné potíže, také fakt, že se nestarají o své mrtvé.

Poradce Bílého domu: Pokud Rusko vystřelí na země NATO, odpovíme plnou silou

Válka na Ukrajině

„Všechny ty obrazy mrtvých ruských těl mě nutí k zamyšlení, kolik z nich bylo zraněných, když je opustili jejich spolubojovníci, a jakou lékařskou podporu ruská armáda skutečně má. Pokud se nedokáže postarat o své zraněné a mrtvé, pak jsou ve vážných potížích,“ napsal na Twitteru.

Podle předsedy ukrajinského parlamentu Dmytra Razumkova přistálo v pátek v ruském Kaliningradu letadlo s Nákladem 200. Tak se podle stejnojmenného ruského filmu z roku 2007 označují lety, v nichž se v zinkových rakvích převážejí padlí.

Putin se přepočítal. Ukrajinu chtěl mít obsazenou 6. března, ukazují uniklé plány

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám