Hlavní obsah

Rubl našel nové dno. Pád měny nebere konce

Pád ruské měny pokračuje i ve čtvrtek. Po zveřejnění zprávy ratingové agentury Fitch a Moody's, jež snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů, našel rubl nové dno: 117,5 rublu za dolar.

Článek

Kolem deváté ráno rubl oslabil vůči dolaru zhruba o 10 procent a v jedné chvíli se propadl až na 117,5 rublu za dolar. Stalo se tak poprvé, kdy na moskevské burze padla hranice 110 rublů za dolar. K euru klesla ruská měna o sedm procent na 124,1 rublu za euro.

Jedním z nejnovějších kroků Ruské centrální banky ve snaze omezit poptávku lidí po dolarech je uvalení 30procentní provize za nákup cizí měny ve směnárnách. Podle makléřů se ale nejedná o příliš účinný krok, uvedla agentura Reuters.

Putin zakázal Rusům opustit zemi s penězi v cizí měně

Evropa

Od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, k němuž došlo přesně před týdnem, se rubl vůči dolaru propadl téměř o 30 procent, dodala Reuters. Podle analytiků navíc bude měna i nadále vysoce nestálá.

Její znatelné oslabování vnímají i samotní Rusové, kteří už během víkendu, tedy před uvalením nových sankcí ze strany Západu, stáli fronty před bankomaty, kde si chtěli vybrat peníze v cizí měně, aby nepřišli o své úspory.

Ruské akcie ztratily přes 13 bilionů Kč

Ruské akciové trhy jsou od pondělí zavřené, hrozil by totiž volný pád. K tomu došlo například na londýnské burze, kde akcie ruských firem za poslední dva týdny ztratily 98 procent své tržní hodnoty.

„Pád akcií na londýnské burze poskytuje určité vodítko, jak by akcie dopadaly na moskevské burze, pokud by zůstala otevřená. V Moskvě by však Rusko mělo po ruce regulatorní páky a propad svých akcií by tak různými opatřeními mohlo tlumit, takže by zřejmě nebyl až tak citelný jako v Londýně,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Evropské i americké akcie klesají, Raiffeisen Bank odepsala pětinu

Ekonomika

Podle něj už ruské akcie ztratily celkem 13,2 bilionu korun hodnoty, což odpovídá výkonu české ekonomiky za více než dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám