Hlavní obsah

Rakouská exministryně, které byl Putin na svatbě, opouští dozorčí radu Rosněfti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Někdejší rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová opouští dozorčí radu Rosněfti, sdělila v pondělí podle agentury Reuters ruská státní ropná společnost. Minulý týden učinil stejný krok také bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Bývalí evropští politici pracující pro ruské firmy se v poslední době dostávali pod stále větší tlak, aby se vzdali svých funkcí kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Karin Kneisslová

Článek

Kneisslová, která nyní žije ve Francii, podle agentury APA uvedla, že již v březnu informovala Rosněfť, že po skončení svého ročního mandátu již společnosti nebude k dispozici. Do funkce v Rosněfti nastoupila 2. června 2021. Podle ruského deníku Vedomosti činil její roční výdělek za práci v dozorčí radě nejméně 500 tisíc dolarů (11,5 milionu korun).

Bývalý německý kancléř Schröder opouští ruskou firmu Rosněfť

Evropa

Německý exkancléř Schröder, který je osobním přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina, oznámil svou rezignaci na pozici v Rosněfti v pátek. Spolu s ním v dozorčí radě skončí také německý manažer Matthias Warnig, který je považován za člověka blízkého Kremlu.

Ruskou ropnou firmu podle Reuters opouští také pětice jejích zahraničních viceprezidentů.

Kneisslová stála v čele rakouského ministerstva zahraničí od prosince 2017 do května 2019. Do funkce ji navrhla Svobodná strana Rakouska (FPÖ), kterou mnozí rakouští i mezinárodní pozorovatelé označovali za blízkou spojenkyni Kremlu. V roce 2018 si Kneisslová na své svatbě ve Štýrsku zatančila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Putin navštívil svatbu rakouské ministryně. S nevěstou si i zatančil

Evropa

Evropský parlament ve čtvrtečním usnesení vyzval k uvalení sankcí na bývalé politiky, kteří nadále pracují pro ruské společnosti. V textu jsou výslovně zmíněni Schröder a Kneisslová, připomněl deník Die Presse.

Reklama

Výběr článků

Načítám