Hlavní obsah

Putin se přepočítal. Ukrajinu chtěl mít obsazenou 6. března, ukazují uniklé plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Měl to být tvrdý a ničivý útok, který bude trvat jen pár dní. Takové byly plány ruské invaze na Ukrajinu, jak ukazují uniklé ruské plány, které během víkendu zveřejnili hackeři z hnutí Anonymous. Bojovnost Ukrajinců evidentně úmysly ruského prezidenta Vladimira Putina zhatila.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Uniklý dokument ruských jednotek dokazuje, že válka proti Ukrajině byla schválena již 18. ledna. Počítal přitom, že obsazení bude probíhat od 20. února do 6. března,“ uvedli hackeři z hnutí Anonymous na Twitteru.

Jako důkaz svého tvrzení přiložili také zmiňovaný plán ruské invaze, který kromě dat obsahuje i mapy s přesnými popisy postupu ruských vojenských jednotek.

Putin kvůli steroidům trpí poruchami mozku, tvrdí zpravodajské služby

Válka na Ukrajině

Moskva tedy podle nich počítala s tím, že dobojováno bude v podstatě za dva týdny. To se nakonec nestalo, protože Ukrajinci dokáží invazní armádě vzdorovat, byť řadu měst již Rusové kontrolují.

Útok až po olympiádě

I když pravost dokumentů nelze ověřit z dalšího nezávislého zdroje, souhlasí se zprávami západních tajných služeb, které zkraje března zveřejnil list New York Times. Podle nich měl Peking žádat Moskvu, aby invazi na Ukrajinu zahájila až po olympiádě.

Zpráva naznačuje, že Peking měl určitý stupeň znalosti o ruských plánech či záměrech provést invazi na Ukrajinu ještě předtím, než Moskva operaci zahájila. Komunikaci mezi čínskými a ruskými představiteli zachytila jedna ze západních zpravodajských služeb. Činitelé, kteří zprávu prověřovali, ji považují za důvěryhodnou.

Čína žádala Rusko, aby invazi na Ukrajinu zahájilo po olympiádě

Svět

Žádost o odložení invaze prý byla vznesena přibližně ve stejnou dobu, kdy se Putin zúčastnil zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Pekingu a také se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem – není však jasné, zda Putin a Si mluvili o této záležitosti přímo, napsal týdeník Focus.

Rusko zahájilo oficiálně „vojenskou operaci“ na Ukrajinu 24. února, jen několik dní po skončení zimních olympijských her v Pekingu. Už 21. února nicméně Putin vyslal ke svému východnímu sousedovi své „mírové jednotky“. [celá zpráva]

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Bezpečnost

Hackeři mají desetitisíce dokumentů

Hackeři z hnutí Anonymous vyhlásili Rusku kvůli okupaci Ukrajiny už na konci února kybernetickou válku. V rámci ní útočí na celou řadu strategických cílů, v tomto týdnu se jim podařilo proniknout do počítačových systémů ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, kde získali přístup ke stovkám tisíc utajovaných dokumentů.

Utajované soubory cenzurního úřadu si tak může stáhnout nyní kdokoliv. Konkrétně jde o balík o velikosti 820 GB, který obsahuje přesně 363 994 souborů ve 43 593 adresářích. Podle razítek na některých dokumentech jde přitom o velmi „čerstvý“ úlovek. Některé soubory totiž pocházejí z 5. března letošního roku.

Zveřejněná databáze by nyní mohla přinést důležitá svědectví o tom, jak cenzurní úřad v praxi zastrašuje jednotlivá média a jak je ovlivňuje. Pochopitelně také to, jací vydavatelé mu jdou na ruku a jak upravují své zprávy ve prospěch ruské propagandy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám