Hlavní obsah

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Válka hackerského hnutí Anonymous proti Rusku je v plném proudu, ve čtvrtek se přitom hackeři pochlubili kardinálním úlovkem – podařilo se jim proniknout do počítačových systémů ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, kde získali přístup k více než 360 tisícům utajovaných dokumentů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

„Naše hnutí úspěšně prolomilo databázi Roskomnadzoru. Tento ruský úřad je zodpovědný za monitorování, kontrolu a cenzuru médií v Rusku. Všechny získané soubory zveřejňujeme okamžitě on-line,“ uvedlo hnutí Anonymous na Twitteru.

Utajované soubory cenzurního úřadu, si tak může stáhnout nyní kdokoliv. Konkrétně jde o balík o velikosti 820 GB, který obsahuje přesně 363 994 souborů ve 43 593 adresářích. Podle razítek na některých dokumentech jde přitom o velmi „čerstvý“ úlovek. Některé soubory totiž pochází z 5. března letošního roku.

Co odhalí uniklá databáze?

Roskomnadzor se nechvalně proslavil striktním potíráním jiných než oficiálních zpráv Kremlu. Právě na popud tohoto úřadu byly zablokovány sociální sítě Facebook či Twitter, ale například i video portál YouTube.

Zmiňované servery obvinil z šíření „společensky významných falešných informací o údajném ruském útoku na ukrajinském území“. Vydavatelům médií působících v Rusku, která ruskou agresi na Ukrajině nazývají jinak než „speciální vojenskou operací“, hrozí v Rusku až 15 let vězení.

O tom, co je považováno za „lživé zprávy a dezinformace v Rusku“, rozhoduje právě Roskomnadzor.

Zveřejněná databáze by nyní mohla přinést důležitá svědectví o tom, jak cenzurní úřad v praxi zastrašuje jednotlivá média a jak je ovlivňuje. Pochopitelně také to, jací vydavatelé mu jdou na ruku a jak upravují své zprávy ve prospěch ruské propagandy.

Projít takové množství dat nicméně bude trvat minimálně několik dní, neřkuli týdnů.

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Internet a PC

Hackeři vyhlásili Rusku válku

Hnutí Anonymous vyhlásilo už na konci února Rusku kybernetickou válku, hackeři tak reagovali na invazi ozbrojených sil na Ukrajinu. Po prvním týdnu se jim podařilo napadnout 2500 ruských a běloruských cílů.

Nejčastěji využívali při těchto kybernetických nájezdech útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today.

Hackerům se nicméně podařilo také napadnout počítačové systémy ruské vesmírné agentury Roskosmos, Rusové kvůli tomu údajně ztratili kontrolu nad špionážními satelity. To se podařilo hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám