Hlavní obsah

Čína žádala Rusko, aby invazi na Ukrajinu zahájilo po olympiádě

Aktualizováno

Čína na počátku února žádala Rusko, aby pozdrželo invazi, dokud neskončí olympiáda v Pekingu, uvedl New York Times s odvoláním na zprávy západních tajných služeb. Žádost o odložení invaze prý byla vznesena přibližně ve stejnou dobu, kdy se Vladimir Putin zúčastnil zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Pekingu a také se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem – není však jasné, zda Putin a Si mluvili o této záležitosti přímo, napsal týdeník Focus.

Foto: Ed Jones, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se zdraví s čínským viceprezidentem Si Ťin-pchingem.

Článek

Zpráva naznačuje, že Peking měl určitý stupeň znalosti o ruských plánech či záměrech provést invazi na Ukrajinu ještě předtím, než Moskva minulý týden operaci zahájila. Komunikaci mezi čínskými a ruskými představiteli zachytila jedna ze západních zpravodajských služeb. Činitelé, kteří zprávu prověřovali, ji považují za důvěryhodnou.

Předtím než se zpráva tajných služeb zveřejnila, experti předpokládali, že Putin odložil vojenskou akci až po skončení olympiády, aby si nerozhněval Čínu.

Svědectví z Chersonu: Je to peklo, jsme v obležení

Válka na Ukrajině

Po schůzce Putin–Si vydaly obě vlády společné prohlášení, v němž prohlásily, že jejich partnerství „nemá hranice“ a odsuzují rozšiřování NATO, což je základ pro ospravedlnění útoku na Ukrajinu. Už toto prohlášení vyvolalo na Západě obavy z rozvíjejícího se spojenectví mezi Čínou a Ruskem.

„Tato obvinění jsou nepodložená, jsou to spekulace, jejichž cílem je obviňovat a pomlouvat Čínu,“ uvedl mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu Liou Pcheng-jü.

Ruský byznysmen nabízí generálům milion dolarů za Putinovu hlavu

Válka na Ukrajině

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února, jen několik dní po skončení zimních olympijských her v Pekingu.

Čína se k ruskému útoku staví zatím shovívavě. Při hlasování Valného shromáždění OSN, které invazi odsoudilo, se sice vysloveně nepřidala na stranu Ruska, ale spolu s dalšími 35 státy se zdržela hlasování.

Rusko je v tom prakticky samo. V OSN ho podpořily jen čtyři země

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám