Hlavní obsah

Putin rozhodl, že pronajatá letadla mohou ruské aerolinky jejich vlastníkům ukrást

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal nový zákon, který dává ruským aerolinkám právo registrovat jako vlastní majetek letadla pronajatá od zahraničních společností. Informovala o tom agentura TASS.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Díky nové legislativě si ruské letecké společnosti mohou zahraniční flotilu letadel ponechat a nadále s nimi létat na vnitrostátních linkách. Ruské letecké společnosti také mohou vydávat osvědčení o letové způsobilosti těchto strojů.

Tímto novým opatřením tak Putin zachovává provoz ruských aerolinek, které donedávna měly dohromady 515 letadel na leasing od zahraničních společností.

Nechají si stroje za téměř čtvrt bilionu, které jim nepatří

V rámci evropských sankcí namířených na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu dostaly leasingové firmy na vyzvednutí svých letadel z Ruska čas do 28. března. Podle informaci z minulého týdne se jim ale podařilo vyzvednout jen 24 letadel. Ruské úřady totiž s nimi na vrácení strojů ve většině případů nekooperovaly.

Zbylé stroje, které v Rusku zůstaly, mají podle letecké poradenské společnosti Ishka hodnotu 10,3 miliardy dolarů (zhruba 234 miliard korun).

Pronajatá letadla, jež se nyní tímto způsobem stala majetkem ruských aerolinek, by mimo jiné mohla posloužit i jako zdroj pro náhradní díly pro ostatní stroje. Rusku totiž přestaly poskytovat technickou podporu včetně dodávek náhradních dílů společnosti Airbus a Boeing.

Rusko se snaží získat náhradní díly od jiných zemí, například Čína ale jeho požadavek odmítla.

Rusko marně shání náhradní díly do letadel, i Čína ho odmítla

Válka na Ukrajině

Zabavení pronajatých letadel bylo jednou z očekávaných reakcí Moskvy na západní sankce.

Čeká se znárodňování majetku zahraničních firem

Rusko už dříve omezilo do konce roku export široké škály produktů. Tento zákaz se týká i zboží zahraničních společností působících v Rusku. Další opatření by mohla zahrnovat mimo jiné zamezení vstupu zahraničních lodí do ruských přístavů.

Čeká se též znárodnění majetku zahraničních firem, které opustí zemi. Ruská prokuratura už varovala mimo jiné společnosti Coca-Cola, McDonald's, Procter & Gamble, IBM a Yum Brands, pod niž spadají řetězce KFC a Pizza Hut. Rusko též pohrozilo zatčením těch představitelů západních společností, kteří kritizují tamní vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám