Hlavní obsah

Potraviny zdraží kvůli vysokým cenám hnojiv o desítky procent, varuje analytik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové ceny hnojiv jsou podle amerického Green Markets North America Fertilizer Price Indexu na historických maximech, když od začátku ruské invaze na Ukrajinu index vzrostl o 40 procent. V Evropě vzrostly ceny hnojiv jako čpavku, dusíku či dusičnanů o třetinu, řekl analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Domácnosti podle něho pocítí růst cen hnojiv, obilovin nebo semen v cenách potravin, takže potraviny zdraží až o desítky procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Ruská hnojiva jsou téměř všude. V roce 2021 bylo Rusko největším vývozcem dusíkatých hnojiv a druhým největším vývozcem draselných a fosforečných hnojiv na světě," uvedl Hájek. Ačkoliv nebyl obchod s Ruskem úplně zastaven, dovozci se Rusku vyhýbají, dodal.

Podle Hájka na Rusko připadá 14 procent světového exportu hnojiv, což ve svém důsledku bude mít silný dominový efekt na trh s potravinami. Klíčovou složkou pro výrobu hnojiv je navíc plyn, jehož růst v Evropě vedl k omezení výroby, což výrazně prohloubí nedostatek hnojiv na trhu.

"Zatímco farmáři byli schopni v minulosti přenést vyšší ceny komodit na zákazníka, vysoké ceny hnojiv a jejich přetrvávající nedostatek mohou vést ke zničení poptávky," upozornil Hájek. Jen za měsíc únor rostly podle agentury OSN celosvětové ceny potravin meziročně o 20,7 procenta.

Globální dopady války na Ukrajině. Zimbabwe hrozí nedostatek klíčové plodiny

Válka na Ukrajině

Rostoucí náklady spolu v čele s napjatým trhem hnojiv, obilovin, semen a pokračujícími problémy s lodní dopravou podle něj ještě více prohloubí potravinovou krizi, podobně jako tomu bylo v roce 2007. Tentokrát se však krize nebude týkat především rozvíjejících se ekonomik, které většinu potravin dováží, ale nevyhne se ani Česku.

"O desítky procent můžeme očekávat zdražení u potravin, jako je pečivo a ovoce, kde bude cítit vyšší cena obilnin nebo hnojiv nejvíce. Připlatíme si však také za zeleninu, maso a oleje," podotkl Hájek.

Podle něho jsou však možnosti, jak se na růst potravin připravit a pomoci těm nejslabším vrstvám. "Po vzoru Polska můžeme snížit DPH, které snížilo sazbu z pěti na nula procent. V Česku činí sazba DPH na potraviny 15 procent, což je také výrazně nad sedmi procenty sousedního Německa. Postupem času tak může i klesat odbyt českých potravin, jelikož se lidé vydají na nákupy do zahraničí," míní Hájek.

Reklama

Výběr článků

Načítám