Hlavní obsah

Globální dopady války na Ukrajině. Zimbabwe hrozí nedostatek klíčové plodiny

Válka na Ukrajině má dalekosáhlé dopady na ekonomiky po celém světě. Velkému ohrožení v otázce potravinové bezpečnosti čelí například Zimbabwe, které je od válečného konfliktu vzdálené více než 11 tisíc kilometrů, všímá si agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rusko, na které uvalily sankce západní země či Japonsko, se snaží v rámci odvetných kroků zastavit vývoz hnojiv od svých výrobců. Země je největším producentem hnojiv na světě.

Válka navíc z velké části uzavřela obchod v oblasti Černého moře, kde s hnojivy obchodují jiní výrobci.

Obilí máme dostatek, tvrdí ministerstvo

Válka na Ukrajině

Odstřižení od těchto oblastí znatelně pociťuje právě Zimbabwe. Země na jihovýchodě Afriky s téměř 15 miliony obyvatel totiž dováží ročně asi čtvrt milionu tun dusíkatého hnojiva z Ruska.

Země má sice po zbytek letošní zimy dostatečné skladové zásoby, pro letní výsadbu už ale pravděpodobně bude mít problém s nedostatkem kukuřice. Ta je přitom pro Zimbabwe, kde až dvě pětiny rozlohy státu tvoří zemědělská půda, jednou ze základních potravin. Hnojiva od jiných výrobců budou pravděpodobně značně podražená, upozornila agentura Bloomberg.

Srbsko čeká krizi kvůli ruské invazi. Chystá se zakázat vývoz některých plodin

Válka na Ukrajině

„Neexistuje žádný plán B. Ceny dusičnanů porostou,“ řekl Graeme Barr, výkonný ředitel společnosti Nutrimaster, která do Zimbabwe hnojiva dováží.

Růst cen je pro zemědělce starající se o kukuřici velkou ránou. Na rozdíl třeba od pěstitelů tabáku, kteří mají vyšší marži, totiž nejsou podle Barra schopni vyšší ceny absorbovat.

Podobnému problému začínají čelit i pěstitelé pšenice. U této obiloviny vzrostla cena hnojiv o 50 procent, podotkl Graeme Murdoch, zástupce předsedy Národního výboru pro pěstování pšenice.

Reklama

Výběr článků

Načítám