Hlavní obsah

Schröder vyrazil za Putinem do Moskvy, ani Scholz o tom nevěděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder (SPD) dorazil ve čtvrtek do Moskvy, aby jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o možném ukončení války na Ukrajině, napsal magazín Politico. O jeho aktivitě nevěděl ani kancléř Olaf Scholz, ani šéf německých sociálních demokratů (SPD) Lars Klingbeil.

Foto: Profimedia.cz

Gerhard Schröder

Článek

Schröderova návštěva v Moskvě následovala po jednání v Istanbulu s ukrajinským politikem, který je členem delegace určené pro mírová jednání s Ruskem, uvedly zdroje magazínu Politico.

„Ukrajina chtěla zjistit, zda Schröder dokáže postavit most pro dialog s Putinem,“ řekl zdroj obeznámený s touto záležitostí.

Minulý týden ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk navrhl, aby se Schröder pokusil o prostředníka mezi Moskvou a Kyjevem.

Bývalý kancléř se stal terčem ostré kritiky jak v Německu, tak v zahraničí za to, že po Putinově invazi na Ukrajinu odmítl přerušit své úzké vazby na Moskvu. Všichni zaměstnanci kanceláře bývalého německého kancléře podali výpověď na protest proti odlišným názorům na ruskou invazi na Ukrajinu.

Jediným bodem k diskuzi je ruská kapitulace, řekla ukrajinská vicepremiérka

Válka na Ukrajině

Schröder, který zastává vysoké posty v ruských energetických společnostech, sice vyzval Moskvu k zastavení války, uvedl ale, že konfliktu předcházelo mnoho chyb na obou stranách.

Zločiny proti lidskosti

Orgány činné v trestním řízení momentálně prověřují trestní oznámení na Schrödera kvůli spáchání „zločinů proti lidskosti“. Trestní oznámení míří i na další osoby. Minulý týden je přijalo státní zastupitelství v bydlišti exkancléře v Hannoveru.

„V pondělí jsme předali spisy generálnímu prokurátorovi,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí Kathrin Söfkerová. Spolková prokuratura v Karlsruhe nechce kauzu komentovat.

Sociální demokrat Schröder působil jako německý kancléř v letech 1998 až 2005. Poté se vrhl na obchodní kariéru.

Ukrajinci na předměstí Kyjeva rozstříleli ruské tanky, ukazuje video

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám