Hlavní obsah

Jediným bodem k diskuzi je ruská kapitulace, řekla ukrajinská vicepremiérka

Kyjev

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v předvečer plánovaného jednání šéfů ruské a ukrajinské diplomacie v Turecku v rozhovoru pro britskou stanici BBC prohlásila, že pro Kyjev přichází v úvahu jediný možný scénář: ruská kapitulace.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková

Článek

„K diskuzi je jen jediné: ruská kapitulace. Abyste mohli vznášet požadavky, musíte se samozřejmě sejít a mluvit spolu. Ale ultimáta, která Rusko předeslalo, jsou neakceptovatelná. Uznat Krym a nezávislost separatistických regionů, to je absolutně nepřijatelné,“ prohlásila ukrajinská vicepremiérka v pořadu BBC Newsnight.

Kyjev se podle Veraščukové nemůže vzdát území, protože by tím zradil vlastní obyvatele a porušil ústavu. „Samozřejmě, že nemůže handlovat s naším územím. Museli bychom upravit naši ústavu. Jak bychom se pak mohli podívat do očí našim občanům a svým dětem?“ položila vicepremiérka řečnickou otázku.

Ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny jednají

Válka na Ukrajině

Veraščuková dále v emotivním rozhovoru pro britskou stanici apelovala na Západ a NATO, aby vyslyšel požadavky na ustanovení a vynucení bezletové zóny nad Ukrajinou. Severoatlantická aliance to ale odmítá, protože se nechce dostat do přímého ozbrojeného konfliktu s Ruskem, které Ukrajinu 24. února napadlo a od té doby pokračuje v invazi.

Vraťte se domů, žádá Británie své vojáky, kteří se vydali na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

V turecké Antalyi by mělo ve čtvrtek začít jednání mezi ministry zahraničí Ruska a Ukrajiny. Podle posledních zpráv došlo na obou stranách ke změkčení pozic, přičemž Rusové sdělili, že chtějí pouze demilitarizovat region Donbas, a Zelenskyj řekl televizi ABC News, že zájem o vstup do NATO „vychladl“. Rozhovor ukrajinské vicepremiérky pro BBC ale tyto informace dvakrát nepotvrzuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám