Hlavní obsah

Nemají elektřinu, spí ve sklepě, ale zůstávají. Korespondent Novinek mluvil s obyvateli Charkova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkovská obytná čtvrť Saltivka je pod stálým útokem ruských jednotek. I přes neustávající zvuky raket, bez plynu a elektřiny a v bezprostředním ohrožení života zde někteří obyvatelé zůstali. Zpravodaj Novinek Ján Husár se za nimi vydal.

Někteří obyvatelé Saltovky zůstávají domaVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

Svůj domov tito lidé od začátku ruské invaze 24. února neopustili. Nejdříve se ukrývali ve svých bytech, později se kvůli strachu z bombardování přesunuli do sklepa. „Nemají plyn, nemají elektřinu. Sedí před domem, a když padají rakety, tak utíkají zpět do sklepa,“ popisuje zpravodaj Novinek Ján Husár.

Protože je Saltivka dlouhou dobu pod neustálou palbou, dokážou už lidé podle zvuku rozpoznat ruské rakety od těch ukrajinských a dokonce i jejich směr letu.

„Když v noci nestřílí a je ticho, tak nespíme. A když střílí, tak si říkáme, že to jsou naši a můžeme spát,“ říká Tatiana, jedna z obyvatelek domu v severní části Saltivky.

V charkovském metru se lidé skrývají už tři měsíce. Korespondent Novinek popisuje válečnou realitu

Válka na Ukrajině

Jedna z raket zasáhla budovu nedaleko domu její rodiny. Před domem mají dokonce vyskládané špičky raket, které tam zbyly po náletu. Rakety také poničily okolí domu a některá auta. V kontrastu s troskami všude okolo působí až nepatřičně rudé květy tulipánů, kteří i přes válku letos znovu před Tatianiným domem vykvetly.

Boršč pro všechny

V chodbě domu se vyjímá hrnec s ukrajinským borščem. „Měli jsme ho k obědu. Je tady jedenáct lidí a vaříme pro všechny. Budeme ho mít i zítra,“ říká Tatiana.

Potraviny jim vozí dobrovolníci a vodu nosí soused z vedlejšího domu. Protože se od března zvýšila četnost náletů, přestěhovali se do suterénu, ve kterém je zima a není zde světlo. Dva jejich sousedé přesto zůstávají i přes nálety ve svých bytech. „Nechápu, že se nebojí. Samozřejmě, je to děsivé, ale nechtějí jít dolů do sklepa,” krčí rameny Tatiana.

Ke svícení v provizorní sklepní ložnici používají pouze svíčky, proud už jim totiž měsíc nejde.

FOTO: Zranění obránci Mariupolu přežívají v obléhaných železárnách

Válka na Ukrajině

Podle Tatiany přerušení dodávek elektřiny způsobilo spadlé vedení. „Ve čtvrti zůstalo málo elektrikářů a jednodušší je obyvatele z města evakuovat než vedení opravit,” zlobí se.

Většina sousedů už čtvrť dávno opustila, oni ale zůstávají. „Nebýt této války, byli bychom touhle dobou na chatě,“ směje se Tatiana. Věří v rychlé vítězství a konec války, nic jiného prý není potřeba. „Čím rychleji, tím lépe. Protože tohle je Putinovo šílenství,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám