Hlavní obsah

Ruské rakety v Oděse nezasáhly skladiště s obilím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Navzdory sobotnímu ruskému raketovému útoku na Oděsu pokračuje Ukrajina v přípravách na obnovení vývozu obilí ze svých černomořských přístavů. Na Facebooku to napsal ukrajinský ministr dopravy Oleksandr Kubrakov. Jihoukrajinský přístav Oděsa zasáhly podle ukrajinských úřadů ruské střely Kalibr pouhý den poté, co Moskva a Kyjev podepsaly dohodu o vývozu obilí, v níž hraje oděský přístav klíčovou roli. Podle mluvčí ukrajinské armády Natalije Humenjukové úder skladiště obilí v přístavu nepoškodil.

Foto: Business Ukraine mag/Twitter

Záběr útoku Ruských raket na Oděsu

Článek

„Je zřejmé, že cílem nepřítele bylo zasáhnout konkrétně oděský obchodní námořní přístav. Čtyři střely typu Kalibr mířily právě tímto směrem. Dvě z nich sestřelila protivzdušná obrana, dvě zasáhly objekty infrastruktury samotného přístavu.. Zasažena byla i čerpací stanice,” sdělila podle agentury Unian novinářům Humenjuková. Úder podle ní nezpůsobil žádné významné škody ani si nevyžádal oběti.

Ruské rakety zasáhly přístav v Oděse

Válka na Ukrajině

„Pokračujeme v technické přípravě na spuštění vývozu zemědělských produktů z našich přístavů,” napsal Kubrakov na sociální síti.

Sobotní útok podle ní ohrozil přelomovou dohodu, jejímž cílem je odblokovat vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů a zmírnit celosvětový nedostatek potravin způsobený ruskou invazí na Ukrajině.

Lipavský: Opět dokázali, jak jsou nedůvěryhodní

V pátek zástupci Ruska a Ukrajiny podepsali v Istanbulu dohodu, která má umožnit vývoz obilí z přístavů Oděsa, Čornomorsk a Južne. Dohoda, jíž zprostředkovaly OSN a Turecko, počítá s tím, že plavidla s obilím budou moci plout námořními humanitárními koridory.Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruský raketový útok na Oděsu ukázal, že Moskva si najde způsob, jak úmluvu neplnit.

„Dokazuje to jen jednu věc: bez ohledu na to, co Rusko říká a slibuje, najde si způsoby, jak to nesplnit," řekl Zelenskyj podle agentury Reuters ve videu zveřejněném na sociální síti Telegram. Podobně se vyjádřil český ministr zahraničí Jan Lipavský na Twitteru.

„Den po podpisu dohody o umožnění vývozu obilí z Ukrajiny, který Moskva zločinně blokuje, ruské rakety zasáhly Oděsu, odkud by se mělo obilí vyvážet. Kreml opět ukázal, jak je nedůvěryhodný a dohody pro něj nic neznamenají," píše šéf české diplomacie. Úder už dříve odsoudil mimo jiné generální tajemník OSN OSN António Guterres a šéf diplomacie EU Josep Borrell.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám