Hlavní obsah

Na Ukrajině zemřel Brit zadržený separatisty, píše TASS. Prý v důsledku nemoci a stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

V separatistické Doněcké lidové republice (DNR) 10. července zemřel na následky chronického onemocnění britský občan Paul Urey, uvedla agentura TASS s odvoláním na ombudsmanku neuznávané republiky. Ruská agentura Brita označuje za žoldnéře, jeho dcery ovšem před časem v televizi Sky News řekly, že v oblasti bojů působil jako dobrovolný humanitární pracovník.

Foto: DailyWorld24/Twitter

Britský dobrovolník Paul Urey

Článek

„Zemřel 10. července v důsledku své diagnózy a stresu,” cituje TASS ombudsmanku DNR Darju Morozovovou.

Paul Urey byl zajat 25. dubna na kontrolním stanovišti nedaleko Záporoží spolu s dalším britským dobrovolníkem Dylanem Healeym. Ruská média začátkem tohoto měsíce informovala, že Dylan Healey byl v DNR obviněn z „žoldnéřské činnosti”.

Při zadržení netrpěl žádným zraněním a své věznitele informoval, že má cukrovku 1. typu.

Rusko kvůli sankcím zavádí novou funkci vicepremiéra pro průmysl a obchod

Evropa

Podle Morozovové se při první lékařské prohlídce ukázalo, že Urey trpí různými chronickými chorobami. Byl prý také ve špatném psychickém stavu.

„Nehledě na závažnost údajného zločinu byla Paulu Ureymu poskytnuta odpovídající lékařská pomoc,” tvrdí ombudsmanka podle TASS.

Urey spolupracoval s nevládní organizací Presidium Network. Její zástupci uvedli, že britské ministerstvo zahraničí Ureyho příbuzné informovalo o jeho smrti.

Ruská média začátkem tohoto měsíce uvedla, že Dylan Healey byl v DNR obviněn z „žoldnéřské činnosti”.

Soud v Doněcké DNR ovládané proruskými separatisty v červnu odsoudil k trestu smrti dva britské občany a jednoho Maročana. Podle rozsudku bojovali na Ukrajině jako žoldnéři, a nevztahují se na ně proto ženevské konvence zakazující popravy válečných zajatců. Krok vyvolal pobouření Británie i dalších západních zemí, jež proruské státečky ani jejich soudy neuznávají. Všichni odsouzení se odvolali.

Reklama

Výběr článků

Načítám