Hlavní obsah

Mariupol obchází smrt a strach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mariupol zoufale volá o pomoc. Zatímco válčící strany se navzájem obviňují z bombardování budov, lidé se snaží na vlastní pěst uprchnout navzdory palbě. Přes sociální sítě prosí o záchranu svých blízkých. Rusko v pátek uvedlo, že se bojuje i v centru města a že ruští vojáci se separatisty okolo Mariupolu „utahují smyčku“. Podle Ukrajinců se ale situace zásadně nezměnila.

Výbuchy, pláč a sklepy plné mrtvých. Reportáž z mariupolské nemocnice Video: AP

 
Článek

„Jsme živí. Živí proto, abychom mohli křičet, že každý v Mariupolu potřebuje pomoc. Není to hrdinné město. Je to město strachu, smrti a hrůzy,“ napsala na Facebooku Chrystyna Džolosová, které se podařilo i se synem v minulých dnech z ruskými vojsky obklíčeného přístavu odjet.

„Lidé s utrženými končetinami krvácejí ve dvorech a není, kdo by jim pomohl. Jsou to pokojní obyvatelé, naši známí a příbuzní. Zesnulé tam zakopávají přímo na místě a nikdo je pak nemůže najít,“ popsala strašidelnou situaci.

Výbuchy, pláč a sklepy plné mrtvých. Drsná reportáž z mariupolské nemocnice

Válka na Ukrajině

„Nikdo nás nezachraňoval. Zachránili jsme se sami. Odjeli jsme na vlastní nebezpečí, nocovali jsme v poli. Venku mrzne, ale žijeme, chválabohu,“ napsala. Podle ní je ve městě nedostatek krytů či bunkrů s ventilací. „V lepším případě jsou to sklepy. Lidi musíte vyvézt, ženy, děti, starce. Nechte je odjet, domluvte se, proboha,“ apelovala na sociální síti.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na válkou zdevastovaný MariupolVideo: AP

„Neměli jsme humanitární konvoj, žádné úřady nefungují. Běželi jsme pro auta pod palbou a pak lepili na vozidla nápisy ‚Děti‘. Když jsem syna usazovala do vozu, v sousedním dvoře explodoval granát,“ popsala středeční odjezd.

„Sbírali jsme sníh, abychom si mohli uvařit těstoviny. Naše rodina byla v gymnáziu číslo dvě. Před třemi dny tam přiletěla střela, zraněná žena prosila, aby jí dali jed, aby už necítila bolest. Každý den se tam třesou stěny… Policie radí lidem, aby své mrtvé, kteří zemřeli přirozeně, dali na balkon nebo otevřeli okna a pak je odvezli do modlitebny,“ vylíčila děsivé podrobnosti.

Satelitní snímky ukazují zkázu ukrajinských měst

Válka na Ukrajině

„Ukazují vám, jak hoří domy, ale neukazují, jak hoří lidé. Nikdy nepochopíte, co se tam děje, pokud jste tam nebyli. Zastavte to, snažně vás prosím. Jestli tanky brání město tím, že stojí před domy s lidmi, a ty domy pak hoří, pak to znamená, že to není obrana lidí,“ dodala.

Voda z kaluží

Ani jedna budova ve městě už nezůstala celá, hlásil ve čtvrtek z Mariupolu Serhij Orlov, zástupce městského starosty. Podle jeho slov zůstává v obléhaném městě, které je od počátku invaze jedním z hlavních cílů ruských vojsk, stále až 400 tisíc lidí.

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Válka na Ukrajině

„Jen malá část obyvatel může čerpat vodu ze studní. Mnozí vypouštějí topení a berou vodu i z kaluží,“ přiznal v rozhovoru pro Forbes.ua. Ruská vojska podle něj brání humanitární koloně ve vstupu do města. „Mohli bychom odvézt všechny, kteří by si to přáli, ale nechtějí nám to umožnit,“ řekl. „Tak vypadá válka. Nebojují s armádou, ale s obyčejnými lidmi,“ řekl. Ve čtvrtek podle jeho slov bylo ve městě přes 2300 mrtvých. Přiznává ale, že to jsou jen oběti, které se podařilo najít.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Poškozené budovy mariupolské nemocnice a poničené bytovky v jejím okolí.

Zničené divadlo v Mariupolu

Ruské ministerstvo obrany dnes ohlásilo, že ruská vojska spolu s milicemi proruských separatistů bojují v centru obléhaného Mariupolu a že ruští vojáci se separatisty „utahují smyčku“ okolo tohoto přístavního města u Azovského moře.

Ukrajinský generální štáb naopak tvrdí, že situace na bojišti se k pátečnímu ránu zásadně nezměnila, nepřátelská armáda podstatně vyčerpala své lidské zdroje a uchyluje se ke krajním krokům, včetně utajené mobilizace záloh a povolávání syrských žoldnéřů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám