Hlavní obsah

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Rusko ve středu shodilo bombu na budovu činoherního divadla v Mariupolu, kde se nacházel atomový úkryt s tisícovkou lidí. Ukrajinci navíc z obou stran před budovu divadla napsali v azbuce velký nápis „děti“, který byl viditelný i ze satelitů, a museli ho tudíž zaznamenat i Rusové. Ve čtvrtek místní úřady oznámily, že kryt útoku odolal, počet obětí zatím není znám.

První záběry rozbombardovaného divadla v MariupoluVideo: Telegram Mariupolnow

 
Článek

Satelitní snímky zveřejněné americkou společností Maxar ale ukazují velký nápis, který Ukrajinci zhotovili z obou stran budovy divadla.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Snímek byl podle Maxaru pořízen už 14. března, tedy dva dny před útokem.

Podle Rusů si Ukrajinci divadlo vyhodili do povětří sami

Válka na Ukrajině

Aktuální fotografie z místa potvrzují, že divadlo v Mariupolu je v podstatě srovnané se zemí. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už ve středu útok odsoudil se slovy, že „Rusové nemohli nevědět, že se jedná o úkryt pro civilisty“.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek se zřetelně viditelným nápisem Děti před budovou divadla v Mariupolu

Ruské ministerstvo obrany jakékoli bombardování divadla popřelo. Podle ministerstva vyhodili budovu do povětří sami Ukrajinci, konkrétně jmenovalo krajně pravicové samostatné oddělení Ukrajinské národní gardy zvané Batalion Azov.

Kryt pod mariupolským divadlem odolal výbuchu. Začíná záchrana tisícovky lidí

Válka na Ukrajině

Ministerstvo svá tvrzení nedoložilo žádnými důkazy, Batalion Azov ale v minulosti nařklo například z toho, že zabraňuje civilistům opustit bombardovaná města.

Celý Mariupol se v poslední dny proměnil doslova v město duchů. Jeho obyvatelé přežívají v ruinách bez vody, tepla, elektřiny i potravin. Podle poradce starosty města Petra Andrjuščenka obyvatelé dokonce pijí vodu z kaluží.

Reklama

Výběr článků

Načítám