Hlavní obsah

Výbuchy, pláč a sklepy plné mrtvých. Drsná reportáž z mariupolské nemocnice

Zhruba třítýdenní novorozeně leží ve sklepě na podlaze, jeho tělo je přikryté dekou. Patří k těm, pro které už doktoři jedné z mála mariupolských nemocnic, která ještě přijímá pacienty, nemohli nic udělat. Sklepení se kvůli pokračujícímu ruskému bombardování obleženého města pomalu plní mrtvými. A lékaři dál pracují, aby zachránili co nejvíc životů.

Výbuchy, pláč a sklepy plné mrtvých. Reportáž z mariupolské nemocnice Video: AP

 
Článek

Reportáž agentury AP byla natočena 15. března, tedy den předtím, než bomba zasáhla největší kryt ve městě pod mariupolským divadlem, kde se měly ukrývat stovky lidí.

Ve čtvrtek úřady oznámily, že kryt vydržel a začíná záchrana přeživších. Pro lékaře je tato dobrá zpráva kapka v moři beznaděje.

Z krytu pod troskami divadla v Mariupolu zatím vysvobodili 130 lidí

Válka na Ukrajině

Sklepení jedné z mála nemocničních budov, které ještě nebyly zasaženy raketou či bombou, nyní slouží jako pohotovost, porodnice i márnice.

„Tohle je náš sklad potravin,“ říká doktor Valerij Dengar unaveným hlasem. Nyní se ze skladiště stala improvizovaná márnice. „Nevím, co s těly uděláme. Jak je pohřbíme. Do masového hrobu? Nemám tušení,“ dodává Dengar.

Nemocnice v 17. obvodu je jako jediná ve městě vybavená márnicí, jenže ta už je beznadějně plná.

Foto: AP

Mezi oběťmi jsou i novorozenci

Smrt se nevyhýbá ani dětem. Dengar pomalu rozbaluje deku, ve které se ukrývá tělíčko třítýdenního novorozeněte. V polních podmínkách mu doktoři nedokázali pomoc. „Jeden si zvykne na všechno, ale tyhle obrázky večer z hlavy prostě nedostanete,“ tiše pronese lékař.

V improvizované porodnici se ozývá pláč dětí, které měly víc štěstí. Z části jsou z porodnice, kterou zasáhla ruská raketa před pár dny. Nad nimi je deka, která je má krýt proti případným střepům skla, kdyby budova dostala zásah.

Mrtví na ulicích, žádná voda, léky ani potraviny. Město duchů Mariupol

Válka na Ukrajině

„Pomozte Mariupolu. Jsou zde zabíjeny ženy a děti. Nemocnice jsou přeplněné,“ prosí obyvatelka Olga Budková, která v nemocnici vypomáhá.

Doktoři a sestry zatím dál pokračují ve své práci nejlépe, jak dovedou. Vyhlídky, že by se v nadcházejících dnech situace jakkoliv zlepšila, jsou však mizivé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám