Hlavní obsah

Maminku s dcerkou nakonec našli na hraničním přechodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně jeli na hranice Polska s Ukrajinou pro osm lidí, jejichž převoz byl předem domluven. Nakonec hledali mladou maminku s dcerkou, kterou postrádali zoufalí příbuzní pracující v Česku.

Foto: archiv Martina Quanta

Polský hraniční přechod Dołhobyczów zažívá podobně jako jiná místa velký nápor.

Článek

„Měli jsme ve třech autech deset míst, dvě jsme chtěli obsadit někým potřebným až na místě,“ řekl Právu Martin Quant, šéf společnosti Medifine z Kladna, který cestu organizoval. „Máme nejen auta, ale i ochotné kolegy, rozhodli jsme se na Ukrajinu vyjet. S sebou jsme vzali jako tlumočnici spolupracovnici Olesju,“ říká Quant. Směřovali k přechodu Dołhobyczów.

Právě Olesje, která žije v Česku 23 let a má české občanství, zavolala ještě před odjezdem žena, jež u nás také pracuje.

„Byla úplně psychicky na dně. Zoufale prosila, abychom se na hranicích pokusili mezi uprchlíky najít její devatenáctiletou dceru Táňu s tříletou vnučkou Sofií. Obě uprchly z domova a už tři dny o sobě nedaly vědět. Měla strach z nejhoršího. Najděte je, najděte je, prosila stále,“ vzpomíná Olesja.

Na zranitelné ženy číhají u přechodů kšeftaři se sexem

Válka na Ukrajině

Nebylo jasné, kde ztracené hledat. Nevěděli ani, jestli se do vůbec Polska dostaly. Naposledy se prý ozvaly z Ukrajiny.

Záchranáři je objevili

Pak se stal skoro zázrak. Zhruba po jedenácti hodinách před cílem měli další telefonát z Prahy. „Matka a babička ztracených s úlevou volala, že se jí dcera ozvala. Je v polském uprchlickém zařízení a že je tam budeme moci vyzvednout. Holčička ale měla horečku, nevěděli jsme, zda bude schopna převozu,“ sdělila Olesja.

A jak k celé situaci vůbec došlo? Když se Táňa rozhodla spolu s dalšími ženami z Ukrajiny prchnout, asi vůbec netušila, že všem přestanou po přechodu hranice fungovat mobily. Žádný roaming neměly. A tak mladá rodina ztratila kontakt se svým příbuzným v Praze.

Z Ukrajiny už před válkou uprchly dva miliony lidí

Válka na Ukrajině

„Zoufalou Táňu i se Sofinkou, která už měla horečku, naštěstí objevili polští dobrovolníci a odvezli do uprchlického centra blízko Bielsko-Bialé. Teprve pak se mohla spojit s matkou v Praze. Lékaři ale děvčátku pomohli,“ doplnila s uznáním Olesja.

„Byla to nesmírná úleva, když jsme ty dvě naložili. Holčička však byla ve velmi špatném psychickém stavu. Dlouho usedavě plakala, přestože ji maminka stále utěšovala. Často se rozplakala i poté, když jsme museli někde přibrzdit. Větší hrůzu v očích dítěte jsem nikdy neviděl. A na to se nikdy nepřipravíte,“ dodal Martin, který už plánuje další pomoc, i když ví, že to není lehké.

„Provoz značně houstne i kvůli množství záchranářských vozů. Posledních zhruba sto padesát kilometrů jsou vozovky ve velmi špatném stavu a u hranic je potřeba dávat pozor na množství lidí. U krajnic čekají na odvoz u zavazadel, která mají s sebou,“ podělil se o zkušenosti Quant.

Reklama

Výběr článků

Načítám