Hlavní obsah

Johnson: Ničí mě, že musím Volodymyrovi odmítat bezletovou zónu

Londýn

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že skutečnost, že musí ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému odmítat ustanovení bezletové zóny, je pro něj „hluboce rozrušující“ a „naprosto trýznivá“. V rozhovoru pro stanici Sky News současně prozradil, že je s ukrajinským prezidentem v pravidelném kontaktu.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Je to příšerné. Je to neskutečně příšerné,“ reagoval Johnson na dotaz moderátorky, jak se cítí, když musí ukrajinskému prezidentovi opakovat, že bezletovou zónu nad Ukrajinou britské letectvo nezajistí.

„Volodymyra Zelenského neskutečně obdivuji a myslím, že to, co požaduje, by v jeho pozici žádal každý člověk,“ řekl viditelně zkroušený Johnson.

Britský premiér prozradil, že si se Zelenským volá téměř denně a že jsou jejich rozhovory „velmi otevřené“, nicméně zopakoval, že Británie a NATO nemohou překročit čáru a udělat krok, který by vedl k otevřenému válečnému konfliktu s Ruskou federací.

Bezletovou zónu nad Ukrajinou by nemuselo zajišťovat NATO, ale třeba Izrael

Evropa

Na dotaz, zda opravdu neexistuje nic, co by ho přinutilo změnit názor, například kdyby Rusové na Ukrajině použili chemické zbraně, odvětil: „Myslím, že musíme být realisté. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom podpořili ukrajinský lid, podpořili úžasný ukrajinský vzdor ...“

„Výjimečný lídr dnešní doby“

„Mluvíte s panem prezidentem Zelenským často... Říkáte si pokaždé, když položíte telefon, jestli to bylo naposled, co jste spolu hovořili?“ zeptala se premiéra moderátorka Beth Rigbyová.

„Podívejte se, myslím, že Volodymyr se prokázal jako jeden z nejvíce výjimečných lídrů dnešní doby v tom, jak sjednotil nejen svůj lid, ale celý svět v tom, aby se za Ukrajinu postavil. (...) Každý vidí, že se jedná o neoprávněný akt agrese ze strany Putina,“ odpověděl Johnson.

Zelenskyj ocenil pomoc Britů, Američanů i demokraticky smýšlejících Rusů

Válka na Ukrajině

Zelenskyj si ve středu znovu postěžoval, že jsou západní země v otázce „uzavření oblohy“ nad Ukrajinou nerozhodné. Ruské agresory označil za „nacisty“.

„Pokud jste jednotní proti nacistům a tomuto teroru, musíte to uzavřít. Nečekejte, až vás poprosím pomilionté. Zavřete nebe,“ apeloval ukrajinský prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám