Hlavní obsah

Jeden z lídrů EU má pochybnosti o masakru v Buči, řekl Zelenskyj. O koho jde, nepotvrdil

– Kyjev/Budapešť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro německý list Bild uvedl, že jeden z lídrů státu Evropské unie (EU) požadoval důkazy, že vraždění civilistů v Buči nebylo zinscenováno. Nechtěl prozradit, o koho jde, podle serverů Evropska Pravda a Ukrajinska pravda by ale mělo jít o maďarského premiéra Viktora Orbána.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil Buču.

Článek

„Ukažte nám důkazy, že to nebylo zinscenované,“ citoval Zelenskyj jednoho z evropských státníků na adresu válečných zločinů v Buči. Odmítl prozradit, kdo tuto větu pronesl, ale potvrdil, že se jedná o šéfa vlády jedné z unijních zemí.

Ukrajinský prezident odpovídal na otázku, co bylo nejhorší, co za posledních pár dní slyšel.

Orbán ví, co běžný Maďar chce. A válka to není, říká maďarský komentátor

Zahraniční

Ukrajinské město Buča v Kyjevské oblasti bylo ovládnuto ruskými okupačními vojsky 12. března a osvobozeno ukrajinskou armádou na přelomu března a dubna. Zprávy z místa hovoří o masových hrobech, vraždění civilistů a znásilňování matek před zraky jejich dětí.

Není jasné, kdy měl Orbán Zelenskému, nebo jeho týmu, žádost o předložení důkazů vznést. Žádná oficiální komunikace mezi Budapeští a Kyjevem od té doby neproběhla, píše Evropska Pravda.

Orbán telefonicky vyzval Putina, aby vyhlásil příměří

Evropa

Orbán se k Buči vyjádřil ve středu na tiskové konferenci. Na dotaz novináře řekl, že je třeba všímat si všech válečných zvěrstev a vést v patrnosti, že „žijeme v éře rozsáhlých manipulací“. Vyzval k nezávislému vyšetřování a k ochraně civilistů.

Kaczynského kritika

Chování maďarského premiéra, který si o víkendu pojistil ve volbách čtvrtý mandát v řadě, odsoudili i jeho jinak blízcí partneři v Polsku. Vicepremiér Jaroslaw Kaczyński ho varoval, že pokud nezmění svůj přístup k ruské agresi na Ukrajině, pak nebude další spolupráce možná.

Kaczyński se ostře pustil do Orbána: Běžte na oční, když nevidíte události v Buči

Evropa

„Pokud premiér Orbán říká, že jasně nevidí, co se stalo v Buči, doporučil bych mu navštívit očního lékaře. Je to zklamání,“ řekl Kaczyński s poukazem na masakr civilistů v ukrajinském městě připisovaný ruským okupačním silám.

Reklama

Výběr článků

Načítám