Hlavní obsah

Orbán telefonicky vyzval Putina, aby vyhlásil příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán si ve středu telefonoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a vyzval ho, aby na Ukrajině vyhlásil příměří. „Navrhl jsem, aby ruský, ukrajinský, francouzský prezident a německý kancléř co nejdříve přijeli do Budapešti a jednali zde společně,“ uvedl Orbán na první tiskové konferenci po nedělních parlamentních volbách, v nichž jasně zvítězila vládní strana FIDESZ.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

Podle Orbána by se na tomto setkání mělo domluvit okamžité příměří.

„Odpověď byla pozitivní, ale ruský prezident si klade podmínky. Na těch se už musí domluvit on s ukrajinským prezidentem,“ dodal maďarský premiér. Putinovy podmínky Orbán nekonkretizoval.

Putin Orbánovi pogratuloval k volebnímu vítězství

Evropa

Maďarsko je podle Orbána zemí se speciálním postavením, protože se nachází na východní hranici západního světa.

„Máme zkušenost z roku 1956 (sovětská armáda tehdy potlačila protikomunistické povstání v zemi – pozn. red.) a víme, jak brutální zde bývají války. Proto jsem navrhl prezidentu Putinovi, aby okamžitě vyhlásil příměří,“ zdůraznil předseda maďarské vlády.

K dodávkám plynu z Ruska Orbán řekl, že pokud Rusové chtějí platbu v rublech, Maďarsko bude platit v rublech.

Rusko je agresorem, nepochybuje Orbán

Orbán opětovně potvrdil, že Maďarsko považuje Rusko za agresora. „Moskva zaútočila na Ukrajinu. Odsuzujeme také zvěrstvo vykonané na civilních obyvatelích a je potřeba vyšetřit, kdo to vykonal,“ dodal Orbán.

Budapešť si předvolala ukrajinského velvyslance za komentáře Kyjeva

Evropa

Předseda maďarské vlády zdůraznil, že Maďarsko nebude dodávat zbraně na Ukrajinu a bude proti rozšíření sankcí na dodávky plynu.

Orbán rovněž potvrdil, že si v úterý telefonoval také s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Pohledem Thomase Kulidakise: Viktor Orbán a politický um po česku

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám