Hlavní obsah

Kaczyński se ostře pustil do Orbána: Běžte na oční, když nevidíte události v Buči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský vicepremiér a fakticky nejmocnější politik v zemi Jaroslaw Kaczyński se nezvykle ostře pustil do svého dlouhodobého spojence a přítele, maďarského premiéra Viktora Orbána. Vadí mu Orbánův přístup k ruské agresi na Ukrajině, a pokud se jeho postoj nezmění, další spolupráce není možná.

Foto: Alain Robert/Sipa

Jaroslaw Kaczyňski

Článek

Kaczyński soukromé rozhlasové stanici Radio Plus řekl, že má „jednoznačně negativní“ názor na Orbánovo odmítání odsoudit ruského vůdce Vladimira Putina za invazi na Ukrajinu a pomoci s vyzbrojením Kyjeva a také na Orbánovo vyjádření, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je jedním z jeho protivníků.

Podle šéfa polských vládních konzervativců je Orbánův přístup „velmi smutný“ a je zklamáním.

Putin Orbánovi pogratuloval k volebnímu vítězství

Evropa

„Pokud premiér Orbán říká, že jasně nevidí, co se stalo v Buči, doporučil bych mu navštívit očního lékaře. Je to zklamání,“ řekl Kaczyński s poukazem na masakr civilistů v ukrajinském městě, připisovaný ruským okupačním silám.

„Třeba se mu něco povede. Ale spíš ne“

Zároveň ale vyjádřil určité pochopení pro možné Orbánovy cíle. „Věřím, že to, co Viktor Orbán dělá, je spjato s nadějí, že sehraje nějakou roli ve snahách o ukončení konfliktu. Myslím ale, že to je slepá ulička,“ poznamenal Kaczyński.

Budapešť Kyjevu: Nestojíme o komentáře

Evropa

Orbán po vítězství v parlamentních volbách z minulé neděle řekl, že chce posílit partnerství s Polskem a ukončit rozpory ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Kaczyński na to odpověděl, že změna ve vztazích by byla prospěšná „za podmínky, že se změní Viktor Orbán“, protože za současného stavu „nemůžeme spolupracovat“.

Reklama

Výběr článků

Načítám