Hlavní obsah

Francouzské firmy nechtějí odejít z Ruska kvůli tomu, aby nepřipravily lidi o práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž (od naší spolupracovnice)

Hlavní je péče o zaměstnance. Přece nepřipravíme desítky tisíc lidí o zaměstnání! Tak zdůvodňuje francouzský holding Association familiale Mulliez (AFM) své setrvání na ruském trhu. Odchodem z Ruska, od kterého skupinu nezastavilo ani ruské bombardování jejích obchodů na Ukrajině, by ale přišel o miliardy eur výdělku.

Foto: Association familiale Mulliez

Logo Decathlonu

Článek

„Vláda by měla víc zatlačit na francouzské firmy, aby opustily ruský trh,“ říká při jedné z demonstrací proti válce na Ukrajině Julija. Ukrajinka, která pochází z Kyjeva a ve Francii studuje genetiku.

Měsíc od vypuknutí války jsou francouzské firmy spíš laxní k sankcím vůči Rusku a odchod z tamního trhu je jen pozvolný.

Transparenty s nápisy „Auchan, Mulliez, stop Russie!“ byly k vidění zatím jen v Lille, kde skupina, která vlastní mj. firmy Decathlon, Leroy Merlin a Auchan, sídlí.

Anonymous sestřelili Decathlon, útoky pokračují i na další ruské cíle

Bezpečnost

A to při protestu proti AFM. Jinak větší nátlak na francouzské firmy není, ani ze strany společnosti, ani státu.

„Jediný způsob, jak proti tomu můžu bojovat, je, že tam nebudu nakupovat,“ říká čtyřicátnice Lucie.

„Víc mě štve, že mým poskytovatelem elektřiny je Total Energies. Asi je vyměním, nebudu se přece podílet na jejich zisku!“ dodává rezolutně.

Po kritice už se z Ruska stáhl Renault

Po několika týdnech se však i vedení energetického gigantu Total rozhodlo, že nebude z Ruska odebírat ropu. A to s účinností do konce roku 2022. To samé ale neplatí u plynu.

„Soukromé společnosti svobodně rozhodují o svém stanovisku vůči válce,“ vyjádřil se začátkem března francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

„Žádáme po nich ovšem, aby striktně dodržovaly sankce,“ dodal. Stát tedy nemůže nic nakázat, jen přísně nabádat. To se ale ne všem lidem líbí.

Francie zablokovala dvě jachty patřící ruskému oligarchovi Kuzmičevovi

Válka na Ukrajině

Po středečním vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před francouzským parlamentem však nakonec ustoupila i kritizovaná automobilka Renault, i když se jí viditelně opustit ruský trh nechtělo.

Podnik totiž z patnácti procent vlastní stát, a ten se podílet na podpoře Ruska odmítl. Podle francouzské vlády ale o nařízení ze strany státu o opuštění Ruska nešlo, jednalo se prý čistě o rozhodnutí vedení podniku.

Válečná zbraň rodiny Mulliez

To se ale nedá říct o dalších francouzských podnicích. Nejvíc kritiky se snáší na skupinu AFM. Megakoncern původně rodinné firmy z Lille dnes vlastní desítky velkých i malých značek a zaměstnává desetitisíce lidí po celém světě.

Holdingová skupina těží zejména ze svých třech vlajkových lodí – Auchan, Leroy Merlin a Decathlon. Značek, které úspěšně obchodují i na ruském trhu. A ten se jim samozřejmě opustit nechce.

„Auchan, Leroy Merlin a další musí opustit ruský trh. Jinak se stanou ruskou válečnou zbraní,“ prohlásil ve videohovoru před francouzskými poslanci a senátory Zelenskyj.

Francie zastavila ruskou nákladní loď s auty

Zahraniční

Všechny tři firmy (Auchan – řetězec s potravinami, Leroy Merlin – řetězec s nábytkem a nářadím i Decathlon – sport) pro holding představují vysoké příjmy. Jen na území Ruska mají na 400 prodejen.

Auchan se hájí tím, že jejich zboží je nezbytné pro ruskou populaci. Doporučení ze strany Francie podle něj zní uvalit embargo jen na dovážené zboží.

A to v jejich případě nebude problém. Auchan totiž prodává 90 procent lokálních produktů. Opustit trh a „zavřít krám“ tak vedení zatím nezvažuje.

Leroy Merlin těží z odchodu IKEA

Podle vedení společnosti Leroy Merlin by odchod z Ruska znamenal vynucený bankrot, který by v konečném důsledku nahrával ruskému finančnímu trhu.

Společnost se vyjádřila tak, že nese odpovědnost za svých 45 tisíc zaměstnanců a jejich rodiny. A ti podle vedení Leroy Merlin za válku nemůžou.

Stejně tak ale za válku nemůžou zaměstnanci Leroy Merlin na Ukrajině.

Lídři USA, Německa, Francie, Británie a Itálie budou ohledně války jednotní

Válka na Ukrajině

„Záběry na váš vybombardovaný obchod v kyjevském nákupním centru, kde umírali lidé, vás možná přesvědčí o odchodu z Ruska. Přestaňte platit daně do ruské pokladny a sponzorovat válku,“ vyjádřil se na Twitteru ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko.

A dodal, že Leroy Merlin je jedinou společností na světě, která se finančně podílí na bombardování svých obchodů a zabíjení svých vlastních zaměstnanců.

Pro Leroy Merlin, který dnes těží z odchodu společnosti IKEA z Ruska, je ruský trh druhým nejdůležitějším hned po Francii. V Rusku má až 18 procent svých celkových aktivit.

Péče o zaměstnance, a hlavně o zisk

Celkově AFM zaměstnává v Rusku přes 77 tisíc osob a je tak tamním největším francouzským zaměstnavatelem. Daleko před bankou Société Générale, pro kterou pracuje na 12 tisíc obyvatel Ruska.

Rodina Mulliezů hájí své až „svaté“ stanovisko, kterým se řídí už od vzniku společnosti. A sice zásadní péče o zaměstnance, kterého nechce připravit o práci.

Zavírat nebude AFM ani na Ukrajině, protože 30 až 40 prodejen z celkem 43 je zatím v provozu. Podle vyjádření společnosti zaměstnanci tří ukrajinských prodejen, které musely zavřít, dostanou plat dva měsíce dopředu.

Francie tvrdě udeřila na Rusko. Zmrazila mu aktiva za půl bilionu

Válka na Ukrajině

Podstata je ale možná ještě jinde. Výdělky v Rusku představují pro Auchan až 10 procent celkového zisku společnosti, obrat až tři a půl miliardy eur za rok.

Odchod z Ruska by tak byl pro společnost podle deníku Le Monde katastrofou. Za dvacet let, kdy se Auchan musel v Rusku prokousat k nějakému zisku, by uzavření mělo fatální dopady na celý holding.

Reklama

Výběr článků

Načítám