Hlavní obsah

Fischer: Mohli bychom plošně zmrazit ruský majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika by měla jít ostatním státům příkladem a uvalit vůči ruským prominentům vlastní sankce. Novinkám to sdělil předseda senátního výboru pro zahraniční věci Pavel Fischer, podle kterého je namístě plošné zmrazení ruského majetku. Přidává se tak k pražskému primátorovi Zdeňkovi Hřibovi (Piráti), který již požádal českou vládu o razantnější zásah proti v Česku působícím oligarchům s vazbami na Kreml.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Pavel Fischer na fotografii z roku 2018

Článek

„Jsme suverénní stát. Sankce tedy můžeme přijímat zcela samostatně, dokonce můžeme jít ostatním státům příkladem,“ odpověděl Fischer na dotaz Novinek.

Můžeme například zmrazit ruský majetek. To znamená, že by ho Rusové u nás nemohli využívat nebo prodat, byl by ‚zaplombován‘.
Pavel Fischer, senátor

Vlastní sankční seznam by byl podle něj silným argumentem pro diplomatická jednání.

„Můžeme například zmrazit ruský majetek. To znamená, že by ho Rusové u nás nemohli využívat nebo prodat, byl by ‚zaplombován‘. Pokud by se následně prokázalo, že konkrétní vlastník třeba nebyl součástí problému, ale naopak je kritický vůči Putinovu režimu a podporuje opozici, mohl by se svým majetkem opět disponovat,“ nastiňuje možnosti senátor, který již vyjádřil zájem ucházet se příští rok ve volbách o funkci prezidenta.

Stanjura: Česko by mohlo odstřihnout rizikové ruské firmy od veřejných peněz

Domácí

„Sledujeme dnes divoké přesuny majetku a financí, Rusové hledají kličky, jak s nimi nakládat. Plošné zmrazení by mohlo tento proces ochromit,“ myslí si.

Hřib nechce z Prahy útočiště pro oligarchy

Fischer reagoval na otázku, zda podporuje apel pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), aby česká vláda uvalila dodatečné sankce proti oligarchům, kterých se sankční seznam sedmadvacítky zatím nedotkl. Hřibovi je konkrétně trnem v oku ruský podnikatel Oleg Děripaska, který drží 27,8 procent stavební firmy Strabag, která se podílí na výstavbě linky metra D.

„Není už dál na co čekat. Apeloval jsem na vládu a ministerstvo financí, aby urychleně dokončili kroky ke zmrazení ruských majetků osob a firem na sankčních seznamech!“ burcoval na Facebooku pražský primátor.

„Praha a další evropská města nemohou sloužit jako útočiště pro oligarchy, kteří podporují putinovský režim odpovědný za válečné zločiny na Ukrajině. Reakce české vlády musí být co nejrychlejší,“ uvedl v příspěvku.

V krytu pod troskami divadla v Mariupolu zůstává 1300 lidí

Válka na Ukrajině

Děripaska už čtyři roky figuruje na sankčním seznamu Spojených států kvůli podezření z praní špinavých peněz a vydírání.

Letos v březnu se pak přidala i Británie, kvůli invazi na Ukrajinu, respektive Děripaskovým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ty však oligarcha odmítá a hodlá se s britskou vládou soudit.

Reklama

Výběr článků

Načítám