Hlavní obsah

Dodávku s pomocí vystřídá kamion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plně naloženou dodávku s přívěsem pomoci válkou postižené Ukrajině odvezl do Užhorodu Radek Navrátil. Ve středu se vrátil a už chystá další pomoc. Tentokrát celý kamion.

Foto: Foto Archiv Radek Navrátil

Vykládka ve skladišti materiálu v Užhorodu.

Článek

Má jistotu, že jeho pomoc je efektivní a dostane se, kam je třeba. Jeho partnerka Viktoria je právě z Užhorodu a zásluhou příbuzných přesně vědí, kam se obrátit.

„Nemohli jsme se na to jen dívat, museli jsme něco udělat. Nevezli jsme pomoc pro mé rodiče, ti nic nechtějí. Necítí se zatím v ohrožení, mají tam práci, pomoc i odjezd z Ukrajiny odmítli,“ říká žena. Všechen materiál, který odvezli, se ve skladu hned překládal a putoval k potřebným.

Všichni shání ženy, které si troufnout řídit kamion
Radek Navrátil, organizátor pomoci

V užhorodském skladu ale v tu chvíli moc zásob neměli. Nemalá část pomoci je ještě na slovensko-ukrajinské hranici a v další cestě brání logistický problém.

„Je problém dostat pomoc přes hranice. Nemálo materiálu na pomoc zemi se hromadí na Slovensku, ale nemá, jak se dostat na území Ukrajiny. Chybí dobrodruzi, kteří by je převezli ze slovenského pohraničí na místo určení. Řidiči Ukrajiny na Slovensko pro kamiony nesmí, protože pro muže od osmnácti do šedesáti let platí zákaz opustit zemi. Všichni tak shání ženy, které si troufnout řídit kamion,“ říká Navrátil.

V Česku opět platí nouzový stav

Domácí

Když přejížděli od hranice do Užhorodu, viděli především prázdné ulice. Uprchlíky totiž vozily autobusy co nejblíže k hranici a lidé jinak ven nevycházeli. „I my jsme vezli uprchlíky. Tam věci, zpátky lidi. Před hranicí byla několikakilometrová kolona aut. Šlo to pomalu, nakonec jsem se neudržel a jednoho celníka seřval. Když mi vysvětli, že zrovna řeší i takové věci, jako je Maročan vydávající se za Ukrajince, vše jsme si vyjasnili,“ říká Navrátil.

Ještě se ani nevrátil domů a už v servisu odtahové služby rostly hromady materiálu pro další pomoc. „Už ne dodávka, vezmeme kamion,“ dodal. Pomoc vozí místní i přátelé z Rakouska.

Foto: Foto Archiv Radek Navrátil

Příprava dodávky na cestu na Ukrajinu.

Z první cesty si přivezl potvrzení o odevzdané pomoci. „Nechtěl jsem, aby kdokoliv řekl, že jsme se nějak obohatili. Na náklad jsem si nechal vystavit doklad,“ říká Navrátil. Kromě toho si dovezli také zjištění, co lidé z Ukrajiny potřebují.

„Zásobování potravinami tam po prvotním šoku nějak funguje, logistika vázne, ale základní potraviny jsou, i když je jejich množství na jedince omezené. Oblečení momentálně není příliš třeba, lidé jsou zalezlí doma, ukrývají se před nebezpečím. Hodit se bude, až budou moci ven,“ říká Viktoria.

Foto: Foto Archiv Radek Navrátil

Ve skladišti materiálu v Užhorodu.

Pečlivě sleduje situaci doma, kde je velká potřeba vybavení pro vojáky. Zájem Ukrajinců postavit se agresorům je totiž velký. „A především je na Ukrajině obrovská potřeba materiálu pro nemocnice. Léky proti bolesti, popáleninám, jednorázové rukavice a další věci pro ošetření zraněných, to vše je nezbytné,“ připomněla Viktoria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám