Hlavní obsah

V Česku opět platí nouzový stav

Od půlnoci začal v Česku opět platit nouzový stav. Vláda Petra Fialy (ODS) ho ve středu vyhlásila zatím na 30 dní kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny. Na rozdíl od nouzových stavů, které opakovaně platily v posledních dvou letech kvůli epidemii covidu-19, se ten nynější podle ministrů občanů nijak nedotkne.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan chce nouzový stav použít k zvládnutí migrační vlny

Článek

Kabinet v odůvodnění svého usnesení vysvětlil nutnost vyhlásit nouzový stav značným ohrožením vnitřního pořádku a bezpečnosti v souvislosti s migrační vlnou. „V důsledku vypuknutí mezinárodního ozbrojeného konfliktu, zapříčiněného ruskou agresí, opouštějí území Ukrajiny statisíce uprchlíků. Nejvíce zasaženými zeměmi jsou státy sousedící s Ukrajinou, zejména Polsko. Tisíce osob však přicházejí i do ČR,“ uvedla vláda.

V Česku je 25 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, v Polsku půl milionu

Domácí

Do ČR podle ministrů přichází zhruba 5000 ukrajinských uprchlíků denně a ke zvládnutí takové vlny jsou nutná opatření, která jsou možná jen při nouzovém stavu. „Využití stávajících běžných nástrojů a oprávnění státu, ale i územních samosprávných celků, nejsou za této situace dostatečná,“ stojí v dokumentu.

Nouzový stav vyhlášen v maximální délce

Nouzový stav podle vlády umožní flexibilnější a rychlejší koordinaci činností vedoucích ke zvládnutí krizové situace.

Rakušan: Do Česka míří denně 5 tisíc uprchlíků

Domácí

Nouzový stav v posledních dvou letech opakovaně platil kvůli epidemii covidu-19. Celkově trval 284 dní a naposledy skončil v noci na loňského 26. prosince. „Nyní ho vypisujeme jen proto, abychom pomohli našim ukrajinským spoluobčanům a lidem, kteří se o ně dnem i nocí úspěšně starají,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Nouzový stav vyhlašuje podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR vláda. Ministři ve svém rozhodnutí využili maximální možnou délku, tedy 30 dní. S každým případným prodloužením musí dát předchozí souhlas Sněmovna. Opoziční hnutí ANO rozhodnutí vyhlásit nouzový stav podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám