Hlavní obsah

Civilistu s kolem střelili do hlavy. Ukrajina chce soudit 21letého ruského vojáka za vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině se chystá soud se zadrženým ruským vojákem kvůli vraždě neozbrojeného 62letého civilisty v ukrajinské Sumské oblasti. Obvinění předala generální prokuratura soudu, oznámila ve středu agentura Unian. Obviněným je 21letý voják z elitní 4. gardové tankové Kantemirovské divize, která je posádkou v ruské Moskevské oblasti. V ukrajinských médiích se dříve objevilo pouze křestní jméno obviněného – Vadim.

Foto: Úřad nejvyššího státního zástupce

Ruský voják Vadim

Článek

Bude to první soud s ruským vojákem na Ukrajině. Za porušení zákonů a pravidel války mu hrozí deset až 15 let vězení či doživotí, napsal běloruský server Naša Niva.

Bradáčová: Dostat válečné zločince bude složité, ale důkazy shromáždíme

Válka na Ukrajině

Vyšetřování podle generální prokurátorky zjistilo, že po zničení ruské kolony ukrajinskými vojáky 28. února obviněný prchal spolu se čtyřmi dalšími druhy z jednotky. Nejprve z útočných pušek stříleli na soukromý automobil, kterého se zmocnili. Ukradeným autem, kterému dříve sami prostříleli pneumatiky, dojeli do vsi Čupachivka v Sumské oblasti. Cestou uviděli neozbrojeného obyvatele vsi, který šel podél cesty, vedl jízdní kolo a za chůze hovořil do mobilního telefonu.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

Jeden z vojáků nařídil obviněnému zabít civilistu, aby neoznámil přítomnost ruských vojáků. Obviněný pak několikrát vystřelil z útočné pušky Kalašnikov z okna vozu a 62letého civilistu zasáhl do hlavy. Muž zahynul na místě, jen pár desítek metrů od svého domu.

Voják se k vraždě přiznal ukrajinské tajné službě SBU, napsala ukrajinská média před týdnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám